U Tešnju se osniva Tehnološki centar za inovacije

31.10.2019. 09:31 / Izvor: Akta.ba
U Tešnju se osniva Tehnološki centar za inovacije

Osnivanje Centra je podržano od Ministarstva industrije i trgovine, Vlade Republike Češke.

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj realizuje projekat "Asistencija pri osnivanju tehnološkog centra za inovacije" podržan od strane Ministarstva industrije i trgovine, Vlade Republike Češke.

Navedeni projekat korespondira sa strateškim ciljem Uspostava Tehnološkog centra u Tešnju iz Strategije razvoja općine Tešanj 2018-2022/2027. godine, kazao je za Akta.ba Ismar Alagić, direktor TRA Agencija za razvoj općine Tešanj.

"Tokom 2019. godine TRA Agencija će biti korisnik tehničke pomoći u visini 1.069.820,00 CZK od čega je vrijednost granta 919.860,00 CZK koja će biti usmjerena na izradu situacione analize, uspostavu digitalnih alata komuniciranja i promocije, povezivanje sa Tehnološkim parkovima u Češkoj i posjete primjerima dobre prakse, te prenos češkog 'know-how' području podrške razvoju inovativnih biznisa kroz obuke koje će češki eksperti održati u Tešnju", kazao je Alagić.

(Ismar Alagić, direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj)

U narednom periodu očekuju direktnu tehničku podršku stručnjaka iz Češke koji bi trebali posjetili TRA Agenciju i pomoći u kreiranju instrumenata podrške za sektor malih i srednjih preduzeća. 

"Kroz određene aktivnosi već razvijamo Centar za usluge poslovne izvrsnosti koji će u prvi plan staviti kreativne industrije koje posjeduju veliki potencijal, a s druge strane nisu u dovoljnoj mjeri promovisane i iskorištene. U tom smislu stavit  ćemo naglasak na inovativnost i digitalizaciju uz stalno korištenje ICT alata i kanala društvenih mreža za informisanje svih aktera u procesu unapređenja konkurentnosti naše privrede. U vremenu globalizacije svjedoci smo brzih promjena u privrednim strukturama, samo oni koji budu sposobni da pravovremeno reaguju, sa obrazovanom radnom snagom, kvalitetnom infrastrukturom i poticajnim poslovnim okruženjem biti će putnici voza koji vozi u smjeru uspjeha i napretka. Kreativne industrije predstavljaju novo područje koje posjeduje potencijal za aktivnije uključivanje mladih i obrazovnih ljudi u profitabilne poslovne aktivnosti. To su upravo iskustva Češke koja želimo da prenesemo u Tešanj i cijelu BiH", kazao je Alagić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti