U Sarajevu održana 3. Špica SCM konferencija

08.11.2019. 10:41 / Izvor: Akta.ba

Konferencija u Sarajevu je došla samo jedan dan nakon konferencije o logistici u Beogradu koju organizira Srpska Logistična Asocijacija.

Špica Systems, dio Špica grupacije je, 6.11.2019 u Sarajevu održala 3. po redu SCM konferenciju.

150 prijava, preko 100 gostiju, to je rezultat ovog eventa, gdje su predstavljene aktualne tehnologije ali i trendovi koji dolaze u budućnosti na području lanca snabdijevanja (supply chain management) i logistike.

Broj gostiju, komentari gostiju su pokazali da u BIH postoji ogroman interes i potreba za dijeljenjem znanja i iskustva u industriji.

"U zadnje 3 godine, doveli smo renomirane regionalne, ali i svjetske stručnjake i prezentirali rješenja koja mogu pomoći pri digitalizaciji poslovanja kompanija. Tako smo već 2017 govorili o Voice tehnologiji rada u skladištu sa kolegama iz Honeywella, 2018 su bili aktualni blockchain tehnologija i jedan od najuspješnijih startup rješenja na području supply chaina - Origintrail i postavljanje KPI pokazatelja u logistici, gdje nam je dr. Jure Erjavec sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani predstavio na koji način ih možemo postaviti i pratiti", kazali su organizatori.

Ove godine je fokus bio na skladišnoj logistici i tehnologijama koje mogu omogućiti prelazak na Industry 4.0:

  • Andrej Planina je predstavio novosti i trendove, kada će nam roboti postati stalni partneri u radu. Kasnije je predstavio i mogućnosti korištenja RFID tehnologije u lancu snabdijevanja.
  • Zlatan Golub je predstavio što je to WMS, na koji način radi i koje su prednosti rada sa Špicom i korištenja Highjump rješenja
  • Igor Hočevar iz kompanije ZZI je predstavio LOGCHAIN otvorenu digitalnu logističku platformu za upravljanje last mile delivery usluge
  • Adi Turković iz GS1 je pokrio tematiku potrebe korištenja standarda u logistici i koje su prednosti korištenja GS1 standarda
  • Damir Fele iz Zebra Technologies je predstavi novosti u njihovoj ponudi, kao najvećeg svjetskog proizvođača auto ID opreme, bar kod terminala, skenera i printera
  • Piotr Soroka iz Honeywella je predstavio zašto je Voice tehnologija u skladištu trend sa najvećom rasti
  • Na kraju su predavači na okruglom stolu debatirali na temu izazova i potrebe za jačom suradnjom između različitih sudionika lanca snabdijevanja u Bosni i Hercegovini.

Konferencija u Sarajevu je došla samo jedan dan nakon konferencije o logistici u Beogradu koju organizira Srpska Logistična Asocijacija. Teme koje su bile pokrivene na obje konferencije su najviše bile fokusirane na Industry 4.0, potrebi po digitalizaciji poslovanja i izazovima u poslovanju sa kojima se susrećemo. Zaključak sa obje je da se fokus iz hardwera prenosi na softver. Potrebe na tržištu se mijenjaju, kompanije sve manje koriste interne resurse za razvoj i traže rješenja i partnere koji mogu ponuditi cjelovitu uslugu pripreme rješenja, razvoja, instalacije i integracije u druge softvere.

"Za sljedeću godinu već spremamo plan, čini se da ćemo tada pričati o Industry 5.0 i nadam se da se vidimo sljedeće godine u još većem broju, možda i u organizaciji dobijemo i BIH logističnu organizaciju!, svi se slažu da nam treba", rekli su.

Špica International grupacija je ove godine proslavila 30 godina postojanja, sa svojim kompanijama u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori je ove godine dodala i partnerstva u CEE sa IBCS grupacijom, ostvarila odličan rezultat sa pozicioniranjem na Gartner listi za svoja rješenja i ojačala svoju poziciju suradnje sa ERP komanijama Pantheon, Microsoft, SAP i IBM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti