Kanton Sarajevo zakonom uređuje rad Ekonomsko-socijalnog vijeća

12.11.2019. 07:40 / Izvor: Fena
Kanton Sarajevo zakonom uređuje rad Ekonomsko-socijalnog vijeća

ESV za područje KS na današnjoj sjednici diskutovalo je o nacrtu zakona kojim će socijalni dijalog u KS stavlja u okvire zakona.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija izjavio je da Kanton Sarajevo ima funkcionalno Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV)  i da je namjera da se zakonski uredi dobra volja, odnosno saradnja između Vlade KS, poslodavaca i sindikata.

ESV za područje KS na današnjoj sjednici diskutovalo je o nacrtu zakona kojim će socijalni dijalog u KS stavlja u okvire zakona.

"Ono što smo dosad imali kao praksu, način funkcionisanja i rada ESV-a sada ćemo pretočiti u zakon i u  funkcionlanom smislu neće biti nekih novina. Ono što ćemo uvesti zakonom kao obavezu jeste dužnost konsultacije ESV-a posebno kada se donose zakonski akti, prije nego što oni dođu na samu Vladu", izjavio je Garibija.   

Podsjetio je da ESVKS  ima 15 članova, po pet od svakog socijalnog partnera, te da se odluke donose koncenzusom. Ono što je inovativnije, a uvodi se u praksu, kako je dodao, jeste da ESV vrlo aktivno razmatra sve zakone i druge akte koji mogu biti zanimljivi socijalnim partenerima.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo Franjo Rener je kazao da je Kolegij ESV u proširenom sastavu radio na ovom zakosnkom prijedlogu i dostavilo ga na razmatranje ESV-u, nakon čega će biti upućen u dalju proceduru Vladi i Skupštini KS.

ESV također je diskutovao o  nacrtu Programa rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2020. a radi se, kako je kazao kazao Rener, o korektnom dokumentu na koji postoji nekoliko primjedbi od sindikata, a generalna je primjedba da nedostaje uposlenika u inspekciji, posebno kada je riječ o zaštiti o radu.

Na inicijativu Ministarstva privrede KS na dnevni red sjednice su uvrštene i izmjene i dopune Zakona o šumama KS, a sve u cilju rasterećenja  privrede.

"Ministarstvo je predložilo izmjene zakona, te u prijedlogu stoji da će se naknade za opštekorisne funkcije šuma, koje su privredni subjekti izdvajali po završnom računu u iznosu od 0,07 posto od ukupnog prihoda, ukinuti, a da se sredstva za te namjene izdvajaju iz budžeta KS. Namjera je da se rasterete privredni subjekti i privreda", kazao je Edib Hamzić direktor Uprave za šumarstvo KS.

Kako je dodao, ovaj nacrt zakona će biti upućen u javnu raspravu u koju će se uključiti lokalne zajednice, šumarski inženjeri i drugi relevantni subjekti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti