(Video) Bh. inžinjeri pomno prate svjetske trendove

15.11.2019. 08:35 / Izvor: Oslobođenje
(Video) Bh. inžinjeri pomno prate svjetske trendove

Inžinjering na engleskom znači razvoj i nadam se da će se i kod nas početi cijeniti više u tom kontekstu, umjesto kao posao koji se odrađuje, poručio je Berbić.

Druga međunarodna Sedmica inžinjerstva počela je jučer u Tuzli predavanjima domaćih i svjetskih stručnjaka iz različitih oblasti razvoja i inovacija. Cilj konferencije je umrežavanje i razmjena ideja o zajedničkom unapređenju korištenja tehnologije u praksi.

Uvezivanje

"Imamo priliku slušati i upoznati predstavnike velikih i uspješnih kompanija u BiH i svijetu, brojne inovatore, profesore, akademike, menadžere i ljude iz svijeta biznisa i različitih grana inžinjeringa, a koji će kroz plenarna predavanja i panel-diskusije pričati o zanimljivim i gorućim temama koje se tiču inžinjeringa i biznisa u BiH i svijetu", kazao je Zlatko Berbić, direktor kompanije Colloseum i organizator konferencije.

Tokom Sedmice inžinjerstva posjetiocima će se obratiti pedesetak inžinjera koji dolaze iz svih sektora života i sa svih strana svijeta, a jedan od najistaknutijih gostiju je rođeni Banjalučanin Namik Hrle, direktor razvoja u IBM-u i jedan od vodećih inovatora ove svjetske megakompanije.

"Ja sam tu već upoznao nekoliko ljudi, čuo na čemu rade i kako razmišljaju i mogu vam reći da je to apsolutno na nivou svih svjetskih razmišljanja u tom području. Što se tiče umjetne inteligencije, o kojoj ću ja govoriti, tu je ključno prikupljanje podataka, a za to vam nisu potrebna neka sredstva. Potrebno je inovativno razmišljanje. Jedan kolega u BiH radi na medicinskim uređajima i oni su skupili ogromnu bazu podataka na osnovu kojih mogu raditi umjetnu inteligenciju te praviti modele da bi, recimo, predvidjeli kada će jedan uređaj trebati servis. To je svjetski primjer korištenja umjetne inteligencije, a odvija se u BiH", kazao je Hrle.

Koliko BiH zaista ima potencijala, govorio je upravo Almir Badnjević iz Verlaba, koji je Sedmicu inžinjerstva ocijenio kao savršeno mjesto za uvezivanje izuzetnih pojedinaca.

"Smatram da BiH ima fenomenalne pojedince, ali smo kao kolektiv dosta slabi, tako da je ovo odličan način da se više pojedinaca nađe na jednom mjestu gdje u principu mogu da razmijene ideje na kojima rade, da se udruže i zajedno nešto stvore. Pojedinac može da napravi nešto određeno, nešto odlično, ali sam ne može da pomjeri granice, dok zajedno to možemo", kazao je Badnjević.

Žene u IT sektoru

Prvog dana konferencije o uspješnim praksama i primjenama inovacija u biznisu govorilo je nekoliko istaknutih stručnjaka, dok će danas, završnog dana konferencije, biti predstavljen panel Žene u IT sektoru, a bit će obilježen i Svjetski dan metalaca.

Nakon Tuzle Sedmica inžinjerstva seli u Bihać 23. novembra, Banju Luku 29. i 30. novembra, a završava u Sarajevu 12. decembra.

Foto: Oslobođenje

Video: TV1

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti