Dom u Turskoj: Bh. državljani sve više kupuju nekretnine po povoljnim uslovima

15.11.2019. 11:46 / Izvor: Akta.ba

Prema podacima koje je objavila Turska agencija za statistiku, prodaja nekretnina strancima u Turskoj u svakodnevnom je porastu.

Poznato je kako građani BiH vole tursko more, što iz godine u godinu jasno pokazuju popunjeni ljetni aranžmani u Turskoj. Osim ljetovanja u Turskoj pokrenut je još jedan trend, kada je Turska u pitanju, a to je prodaja i kupovina nekretnina, stanova.

Bh. državljanin za kupovinu nekretnine u Turskoj, osim validnog pasoša ne treba da posjeduju nikakve dodatne dokumente, čime se otvaraju mnoge mogućnosti da na lak i brz način dođu do željene nekretnine.

Prema podacima koje je objavila Turska agencija za statistiku, prodaja nekretnina strancima u Turskoj u svakodnevnom je porastu.

Podaci govore da je u januaru 2019. godine zabilježen rekordan broj od tri hiljade i 168 prodatih nekretnina, što je za 82 posto više u odnosu na isti period prošle godine. To je i najveći broj prodatih nekretnina stranim državljanima u januaru u historiji Turske. Najviše nekretnina je prodato u Istanbulu, 1.161 stan, a nakon Istanbula, najpopularniji gradovi su Antalija, Ankara, Bursa, Yalova i Sakarya.

Porast u potražnji i prodaji nekretnina stranim državljanima bio je zabilježen i 2014, odnosno 2015. godine, što pokazuje da ni nemiri koji su se dešavali u to vrijeme nisu naškodili ovom tržištu. U 2013. godini broj prodanih stanova strancima iznosio je 12.181, a već 2017. taj broj porastao je na 22.234. Od 2013. godine do kraja 2017. prodato je ukupno 94.393 nekretnine, i ovaj trend godinama samo raste.

BITNA CIJENA ALI I KVALITET

Mirza Seferović, direktor agencije Dom u Turskoj za zemlje Balkana u razgovoru za Akta.ba kaže kako se očekuje da broj prodatih stanova u Turskoj uskoro dostigne stotinu hiljada.

"Najčešći kupci nekretnine u Turskoj su državljani Irana, Rusije, Afganistana i Jordana, tu su još i državljani Engleske, Njemačke, Švedske, Norveške te Belgije. Ipak, u kupovini nekretnina u Turskoj ne izostaju ni građani balkanskih zemalja, odnosno Bosne i Hercegovine i naše dijaspore kojih je svakim danom sve više", kaže Seferović.

Agencija Dom u Turskoj je dio agencije Liga Real Estate Company, jedne od vrhunskih agencija za nekretnine u Turskoj, sa vrlo iskusnim timom menadžera. Agencija ima oko 20 zaposlenih, od kojih dio zaposlenih djeluje samo na području Balkana, a u zavisnosti od potražnje i sezone, ponekad angažuju i studente koji rade part time preko ljeta.

"Mi se isključivo bavimo prodajom nekretnina u Turskoj, često nas pitaju za mogućnost zamjene objekata ili pomoći pri prodaji nekretnina u Bosni, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj ali mi smo fokusirani isključivo na nekretnine u Turskoj. U ponudi imamo apartmane, kuće/vile, kao i zemljište za izgradnju i agrikulturu. Tu su još nekretnine u novogradnji, koje se najviše traže ali nudimo i nekretnine iz druge ruke", govori Seferović.

Seferović je, 2009. godine otišao u Alanyu raditi kao turistički vodič, gdje je upoznao mnogo osoba iz građevinskog sektora, te se 2014. godine odlučuje osnovati agenciju za investiranje i promet nekretninama.

Kaže kako se turski gradovi sve više šire i grade, što stvara veliko tržište nekretnina. Građani BiH najviše obraćaju pažnju na cijenu, ali u posljednje vrijeme i na kvalitet gradnje.

ODGOĐENO PLAĆANJE UZ 50 POSTO UČEŠĆA

Razlozi zbog kojih se odlučuju na kupovinu nekretnina u Turskoj jesu prije svega gostoprimstvo, klima, niski troškovi života te količina onoga što dobiju za uložen novac uz povoljne uvjete otplate.

"Ono što je specifično jeste i mogućnost ‘halal-otplate’, odnosno, odgođeno plaćanje bez kamata i žiranata uz 50 posto učešća, i čak do 36 mjeseci uz fleksibilan plan otplate. Kao agencija, imamo specijalne uslove kod nekoliko građevinskih firmi. Zbog toga se kupci odlučuju na malo skuplje, ali nove apartmane s fantastičnim sadržajima", priča nam Seferović.

Pojašnjava i kako postoji dio kupaca koji kupuju nekretnine kao di svoje investicije, odnosno kupovinu u off-plan projektu, a zatim preprodaju nakon završetka radova, neki kupuju i da bi izdavali. Među kupcima iz Bosne i Hercegovine nalaze se poznate ličnosti i obični građani.

"Za sve one koji su zainteresirani za kupovinu nekretnina u Turskoj kupci posebnu pažnju treba da obrate na lažne cijene koje se mogu naći na raznim internet-stranicama. Većinom se radi o slučajevima gdje postoje i problemi s dokumentacijom i slično. Cijene u Turskoj prilično su normalne. Mi kao kompanija u saradnji s jednom od najvećih građevinskih kompanija u regiji gradimo novi projekt gdje stan od 46 kvadrata košta 32 hiljade eura, a u cijenu je uračunato apsolutno sve, plus 12 mjeseci odgođenog plaćanja. Namješten stan s kompletnom urednom dokumentacijom od 60 kvadrata u prosjeku je oko 45 hiljada eura, a u luksuznijim kompleksima potpuno namješten i opremljen stan od 65 kvadrata može se dobiti za 74 hiljade eura, uz 36 mjeseci odgođenog plaćanja s 50 posto učešća”, objašnjava Seferović.

Seferović kaže da za sada Agencija nema u planu otvarati ured u BiH, većina potencijalnih kupaca ih kontaktira putem socijalnih mreža a kada pronađu odgovarajuću nekretninu po njihovim kriterijima dođu da ju pogledaju na licu mjesta. 

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti