Poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija Unsko-sanskog kantona

16.11.2019. 08:53 / Izvor: Akta.ba
Poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija Unsko-sanskog kantona

Prisutni su imali priliku vidjeti rezultate poslovanja kompanija USK.

U Bihaću je u četvrtak 14. novembra održan poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija Unsko-sanskog kantona posvećen bonitetno izvrsnim, dakle, natprosječno vrijednim kompanijama, kao najznačajnijim akterima razvoja privrede regije u kojoj posluju. Susret je organizovala analitičko-bonitetna kuća Bisnode BH u saradnji s Vladom Unsko-sanskog kantona.

Prisutni su imali priliku vidjeti rezultate poslovanja kompanija USK, sa posebnim osvrtom na bonitetno izvrsne kompanije, od kojih je dio preuzeo i certifikat bonitetne izvrsnosti, zasluženu potvrdu sistemskog i kvalitetnog rada svojih kompanija.

Vrijednost ovog certifikata ogleda se u mjerljivoj i transparentnoj metodologiji, koju su razvijali evropski stručnjaci u toku skoro 30 godina rada međunarodne kompanije Bisnode, te činjenici da je to međunarodno priznat certifikat koji nosioce svrstava u ravnoprava položaj sa kompanijama EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Skupu se obratio i premijer Vlade Unsko-Sanskog kantona, gospodin Mustafa Ružinić kao i ministar privrede USK, gospodin Nijaz Kadirić. Obojica su izrazili zadovoljstvo rezultatima poslovanja svih kompanija USK a posebno brojem i kvalitetom poslovanja bonitetno izvrsnih kompanija, osvrnuvši se i na sve što je vlada postigla u priteklih 10 mjeseci, naročito u pogledu saradnje s realnim sektorom.

Za kompanije Limometal d.o.o. Cazin, Sunnah-Product d.o.o. Cazin i JP Nacionalni park Una d.o.o. Bihać, ovo je bila prilika da se predstave i podijele svoja iskustva o načinu na koji su uspjeli postati bonitetno izvrsni.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije USK, najbolje govori činjenica da, od ukupnog broja kompanija koje su predale završne račune Agencji FIA za 2018. godinu u USK, 26,8% je bonitetno izvrsnih, a one učestvuju u ukupnom prihodu sa 68,5%, u ukupnoj dobiti sa 76,4%  i zapošljavaju 58% zaposlenih u USK.

Kompanije koje su preuzele svoj certifikat bonitetne izvrsnosti iz Bihaća su: J.P. Nacionalni park "UNA" d.o.o.; M.H.M. COMPANY d.o.o.; FREELI-GRADNJA d.o.o.; MISS.NET d.o.o.; JTB GROUP d.o.o.; UNATRANSPORT d.o.o.; EUROING d.o.o.; PROMET TEHNO d.o.o. iz Cazina: FIKO COMMERC SF d.o.o.; JKP "VODOVOD" d.o.o.; LIMOMETAL d.o.o.; SUNNAH - PRODUCT d.o.o. iz Velike Kladuše: RTV VT ROYAL d.o.o.; H-BOŠNJAK d.o.o.; KOV-METAL d.o.o. te kompanije i ME-AD d.o.o. iz Sanskog Mosta, IGV-H d.o.o. Bosanska Krupa; i VRGANJ PROMET d.o.o. Bužim.

Meris Mušić, direktor kompanije M.H.M. Company iz Bihaća, koja se bavi proizvodnjom i izvozom građevinske stolarije, piljenih elemenata i drva za ogrjev istakao je da je za njega i njegovu kompaniju ovaj susret izuzetna prilika ne samo da potvrdi kvalitete rada njegove firme, već i da stekne nove poslovne kontakte kontakte.

Sead Purić iz kompanije RTV VT Royal iz Cazina također smatra da je susret  dobra prilika i za nove informacije i nove kontakte: "Izuzetno mi je drago da sam danas ovdje, jer su ovakvi susreti rijetki trenuci kad možete čuti pozitivne priče zdravog biznisa, posebno u našem kantonu - i zato ih vidim kao pravu borba za većinu, za dah boljeg života. Nema puno prilika i da na jednom mjestu sretnemo toliko dobrih privrednika, danas sam upoznao neke iz mog grada za koje znam ali i neke za koje ranije nisam ni čuo."

Amarildo Mulić, direktor javnog preduzeća Nacionalni park UNA d.o.o. Bihać izjavio je da je zahvalan onima koji koji su prepoznali njihov rad, trud i domaćinski odnos prema javnim sredstvima. ”Potvrda uspješnosti Nacionalnog parka Una, nakon skoro 9 godina rada, ogleda se i u certifikatu bonitetne izvrsnosti. Posebnu vrijednost tome daje neovisna, transparentna međunarodno priznata ocjena neovisne bonitetne kuće kakva je Bisnode” dodao je Mulić.

Pomenućemo i certificirane bonitetno izvrsne kompanije koje nisu bile u prilici preuzeti svoj certifikat: SENČY COMPANY d.o.o. Bihać; EMKA d.o.o. VITAL 4M d.o.o. i Ekonomika d.o.o.  Cazin; REGENERACIJA d.o.o. i ROLO-MAX d.o.o. Velika Kladuša; HOROZOVIĆ d.o.o. Sanski Most i DIDOVIĆI d.o.o. Bosanski Petrovac.

Posebno ističemo kompanije sa Zlatnim certifikatom bonitetne izvrsnosti, koji predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti. U BiH ovakvih kompanija ima samo 3,8% od ukupnog broja aktivnih kompanija koje predaju završne godišnje izvještaje. U USK ih je 4,1% od ukupnog broja kompanija u USK a one zapošljavaju 20% zaposlenih ovog kantona, ostvaruju skor 30% prihoda i gotovo 40% ukupne dobiti USK kantona. U te kompanije spadaju AIRVENT d.o.o. iz Velike Kladuše i EKONOMIKA d.o.o. iz Cazina.

Ovom prilikom Zlata Mulać Jagličić, direktorica Bisnode BH izjavila je: "Bisnode već godinama aktivno sarađuje sa javnim sektorom u BiH, omogućavajući im uvid u kvalitetne, ažurne podatke, zahvaljujući kojima u svakom trenutku mogu raspolagati značajnim informacijama o stanju privrede njihove regije. Na ovaj način se može efikasno unaprijediti rad privrednog sektora, prije svega u pronalaženju novih načina za privlačenje investitora ili kreiranje kvalitetnijeg poslovnog okruženja”, dodajući da na ovaj način kompanija Bisnode daje svoj doprinos u povezivanju javne uprave sa privredom. "Susrete bonitetno izvrsnih kompanija organiziramo i kao promociju bh. privrede, kao najvažnijeg generatora razvoja koji stvara preduslove za društveni napredak, kroz promociju dobrih, zdravih kompanija, uključujući institucije koje su polazište za razvoj privrede svog kraja.”

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti