Zadruga "Obudovac" otkupila 41 tonu duhana

23.11.2019. 11:00 / Izvor: SRNA
Zadruga 'Obudovac' otkupila 41 tonu duhana

Podsticaj RS-a prošle godine iznosio je do 15 odsto od prosječne otkupljene vrijednosti, što je bilo 35 feninga po kilogramu.

Poljoprivredna zadruga "Obudovac" kod Šamca, koja je za ovu godinu ugovorila 50 hektara duhana tipa virdžinija i berlej sa oko 40 kooperanata, do sada je otkupila 41 tonu ove kulture i polako privodi kraju ovaj posao.

Direktor ove zadruge Maksim Petrović rekao je da će se vrlo brzo postaviti pitanje opstanka ove djelatnosti, dodavši da je proizvodnja berleja skoro ugašena sama od sebe, te da je u minornim količinama.

"Zadesile su nas nedaće, pad proizvodnje posebno u Semberiji, gdje su zbog suše, slabog kvaliteta i malog prinosa količine duhana koji su predavali naši kooperanti veoma smanjene. U Posavini je to nešto bolje, ali, inače, količine za otkup su male",  rekao je Petrović i dodao da je prinos pao na oko tonu po hektaru.

On je naveo da su ispoštovani svi zakonski okviri i da je obaveza, prema postojećim propisima, da do 30. septembra bude završena procjena prinosa na parcelama.

Petrović je istakao da su opštinski podsticaji od oko 10 feninga po kilogramu do sada uredno isplaćivani kooperantima.

"Republički podsticaj prošle godine iznosio je do 15 odsto od prosječne otkupljene vrijednosti, što je bilo 35 feninga po kilogramu, a vidjet ćemo koliko će ove godine biti", naglasio je Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti