Strategija zaštite okoliša FBiH osigurat će okvir dugoročnog planiranja

29.11.2019. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Strategija zaštite okoliša FBiH osigurat će okvir dugoročnog planiranja

Federalna strategija će sadržavati listu i opis mjera i aktivnosti potrebnih za ostvarivanje strateških ciljeva.

Vlada FBiH je usvojila informaciju o izradi Federalne strategije zaštite okoliša za period 2020. - 2030. godina, te zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma da koordinirati aktivnosti i aktivno učestvuje u njenoj izradi i osigurava funkcionalnu povezanost u procesu izrade sveukupne Strategije zaštite okoliša Bosne i Hercegovine.

U izradi Federalne strategije aktivno će učestvovati Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i druge federalne, te relevantne kantonalne institucije.

Tokom izrade Federalne strategije potrebno je uraditi Stratešku procjenu uticaja na okoliš za komponente Strategije koje se odnose na upravljanja vodama i otpadom, a koje će se usvojiti Vlada FBiH.

Strategija zaštite okoliša BiH će, uz pristup od nižeg prema višem nivou, biti utvrđeni zajednički strateški ciljevi i načela za BiH, kao i tematski ciljevi i konkretni zadaci, te provodive mjere i aktivnosti u skladu sa podtemama iz pravne stečevine Evropske unije u oblasti okoliša. Strategija zaštite okoliša BiH će sadržavati procjene troškova za predložene mjere i aktivnosti potrebne za ostvarivanje strateških ciljeva na nivou BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, koje će poslužiti kao smjernice za prioritizaciju domaćih i stranih investicija. Tako će ovaj strateški dokument osigurati okvir dugoročnog planiranja, čime će biti omogućena bolja usklađenost najboljih praksi i mjera u cijeloj zemlji, te olakšan proces praćenja i izvještavanja o realizaciji postavljenih ciljeva i zadataka, kao i praćenje napretka postupka usklađivanja domaćih propisa sa pravnom stečevinom Evropske unije u oblasti okoliša.

Ovaj dokument će biti ključni instrument za podršku nadležnim organima u stvaranju uvjeta za održivost okoliša u narednoj deceniji i poboljšanje zdravlja stanovništva i dobrobiti za sadašnje i buduće generacije u BiH.

Federalna strategija će sadržavati zajedničke strateške ciljeve koji obuhvataju dugoročnu viziju politike zaštite okoliša u BiH. Obuhvatat će sedam podoblasti propisa EU i oslanjati se na analizu i preporuke iz Strategije usklađivanja propisa usklađivanja pravnoj stečevini EU u oblasti zaštite okoliša BiH, na trenutno važeće strateške dokumente i one koji nisu više na snazi ali mogu sadržavati mjere koje su još važeće.

Federalna strategija će sadržavati listu i opis mjera i aktivnosti potrebnih za ostvarivanje strateških ciljeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti