Privrednici u Federaciji očekuju ukidanje fiskalizacije u veletrgovini

11.12.2019. 10:15 / Izvor: Akta.ba
Privrednici u Federaciji očekuju ukidanje fiskalizacije u veletrgovini

U Nacrtu ugrađena odredba, odnosno incijativa Udruženja poslodavaca FBiH za ukidanje fiskalnih kasa u veleprodaji.

"U pripremi je izmjena Zakona o fiskalnim sistemima, a glavni motiv je fiskalizacija u realnom vremenu kao što je to trenutno u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Srbiji", potvrdio je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Prema posljednim informacija iz Ministarstva finansija FBiH, u toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalizaciji.

U Nacrtu je ugrađena odredba, odnosno incijativa Udruženja poslodavaca FBiH za ukidanje fiskalnih kasa u veleprodaji.

Naime, važeći zakon ne definiše sistem kontrole evidentiranja prometa putem obaveze izdavanja računa putem fiskalnih sistema. Prema navedenom Zakonu propisana je obaveza evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalnih uređaja u veleprodaji, bez obzira što je veliki broj obveznika izuzet od obaveze fiskalizacije. Dakle, veleprodaja za razilku od drugog entiteta Republike Srpske nije izuzeta iz fiskalnog sistema. S obzirom da se uvođenjem fiskalizacije u veleprodaju ne pospješuje stepen evidentiranja prometa, zbog propisane obaveze, budući da mogu postojati zloupotrebe od strane obveznika, predloženo je da se veleprodaja izuzme iz sistema fiskalizacije.

"Prema važećim propisima ne postoji sistem kontrole evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa niti evidencija u Poreznoj upravi. Udruženje poslodavaca pokrenulo je inicijativu za izmjene Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH koja ima za cilj poboljšanja sistema nadzora kontrole kroz "real time izvještavanje". Kroz izmjenu Zakona potrebno je definisati način evidentiranja i izdavanje računa na serveru te uspostavljanje veze (internet) između fisklanih uređaja obveznika i Porezne uprave. Novi sistem bi trebalo da obezbijedi da u realnom vremenu, odnosno kada građanin dobije račun, da ga dobije i Porezna uprava", navode iz UP FBiH za Akta.ba, napominjući da su poduzeli sve mjere u cilju da se ovaj zakon usvoji što prije.

Inače, troškovi kojima su izloženi poslodavci po osnovu fiskalizacije u veleprodaji, poput nabavke fiskalnih uređaja, održavanja, tehničkog pregleda, te mnogi drugi prateći troškovi predstavljaju klasični parafiskalni namet. Prema podacima iz Porezne uprave Federacije BiH broj fiskalnih uređaja u veleprodaji je oko 8.000.

Na osnovu izvršene analize troškova nabavke i drugih pratećih troškova opterećenje na godišnjem nivou iznosi između pet i osam miliona konvertibilnih maraka.

Također, poslodavci ističu da fiskalizacija u veleprodaji potiče sivu ekonomiju. Zbog toga što se fiskalni računi izdaju i u maloprodaji i veleprodaji, jedan broj poslodavaca kupuje robu u maloprodaji i pri tome plati PDV. Plaćanje izvrši u gotovom novcu i takvu robu ne zavede u svojim knjigama. Na taj način plasira na tržište u sivoj ekonomiji. Takvi slučajevi naročito si izraženi u pekarskoj industriji, ugostiteljstvu, turizmu, preradi i prozvodnji hrane i sl.

Da je potrebno ukinuti fiskalne uređaje u veleprodaji slažu se i Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Poreska uprava FBiH i ne vide nikakav razlog zbog kojeg se ne bi prihvatila inicijativa UP FBiH.

Incijativu UPFBiH za izmjene Zakona o fiskalnim sistemima možete pročitati ovdje.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti