Žalbe i prigovori: Tender za nabavku mesa Javnim kuhinjama ne podliježe Zakonu

13.12.2019. 11:48 / Izvor: Akta.ba
Žalbe i prigovori: Tender za nabavku mesa Javnim kuhinjama ne podliježe Zakonu

Žalba je upućena iz razloga što kriteriji za učešće na javnom pozivu ograničavaju konkurenciju i daju povlašten položaj samo određenim ponuđačima.

Firma Mujanovići d.o.o. Vogošća uputila je žalbu na tendersku dokumentaciju "Nabavka junećeg mesa bez kostiju (Plećka) za potrebe korisnika javnih kuhinja" Kantona Sarajevo raspisanu od Ministarstva za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, o kojem je Akta.ba ranije pisala.

Žalba je upućena iz razloga što kriteriji za učešće na javnom pozivu ograničavaju konkurenciju i daju povlašten položaj samo određenim ponuđačima.

Podsjećamo, jedan od uslova koji ponuđači moraju ispuniti je da su u zadnje tri godine imali zaključen najmanje jedan ugovor u vrijednosti od minimalno 373.154.00 KM bez PDV-a. odnosno 436.590.00 KM sa PDV-om.

"Obzirom da Ugovorni organ u tenderskoj dokumentaciji nije naveo procjenjenu vrijednost nabavke, ne razumijemo na osnovu kojih parametara je definisan navedeni uslov", navodi se u žalbi koja je u posjedu portala Akta.ba.

Također, smatraju da se navedenim uslovom ograničavaju ostali ponuđači koji ispunjavaju uslove tehničke i profesionalne sposobnosti u smislu realizacije Ugovora koji su približne vrijednosti procjenjene nabavke i koji to dokazujuju Okvirnim sporazumom/parcijalnim Ugovorima koji u posljednje tri godine čine konačni iznos navedene vrijednosti te ponudbenom garancijom koja ujedno i čini uslov za učešće u postupku javne nabavke, kao i izjavom o ukupnom prometu.

"Mišljenja smo da ukoliko u predhodnim godinama niste bili dobavljač Ugovornog organa, Ugovor na tačno određeni iznos od 373.154.00 KM bez PDV-a je nemoguće dostaviti, što dovodi do sumnje postojanja veze trenutnog postupka nabavke s prethodnim postupcima, te da pravila TD nisu objektivna i nediskrimirajuća, kao i da godinama unazad Ugovorni, organ identičnom tendersknm dokumentacijom automatski vrši selekciju ponuđača", ističe se u žalbi.

Nakon uložene žalbe, Ministarstvo je sačinilo zapisnik u kojem se navodi da ne postoji pravni osnov za žalbu jer se radi o postupku nabavke junećeg mesa bez kostiju za potrebe korisnika Javnih kuhinja KS koji "ne podliježe primjeni Zakona o javnim nabavkama".

 

"Primjer subvencioniranih ugovora za nabavku roba koji ne podliježe primjeni Zakona o javnim nabavkama odnosi se i na subvencioniranje troškova za socijalno ugrožene kategorije stanovništva u smislu gradskog prevoza, troškova liječenja, troškova liječenja, troškova komunalnih usluga, javne kuhinje, ogrijeva i sl.", navodi se u odgovoru ugovornog organa.

Kompanija je osim žalbe uputila i prigovor na višegodišnju praksu Ministarstva Uredu za borbu protiv korupcije, navodeći da su se više puta prijavljivali na tender uz dokaze o nabavci predmetne robe u posljednje tri godine približnih iznosa, ali da je dokumentacija uvijek ocijenjenena kao nepotpuna.

Zbog svega navedenog, ponuđač smatra da Ugovorni organ treba da izmijeni navedeni uslov u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, te da kao dokaz o ispunjenju uslova tehničke sposobnosti može dostaviti listu glavnih isporuka u posljednje tri godine.

Inače, problematiziranje javne nabavke mesa za javne kuhinje komentarisao je i ministar Malik Garibija pozivajući sve zainteresovane kompanije da se uključe u javni poziv, Ured za borbu protiv korupcije i pravosudne organe da pomno prate i istraže sve okolnosti o javnoj nabavci i sve zainteresovane da provjere da su uvjeti na javnom pozivu isti kao i u svim pozivima prethodnih godina.

"Za razliku od "boraca za tendere" čije smo račune izgleda pomrsili, mi se borimo da u Sarajevu ne bude ni jedan gladan čovjek, a da onima koji su primorani na korištenje usluga javne kuhinje osiguramo dostojanstven obrok. Na tom nas putu spletke i podvale neće zaustaviti", poručio je ministar.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti