Potpisan Sporazum o suradnji na izgradnji brze ceste Sarajevo - Beograd

13.12.2019. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Sporazum o suradnji na izgradnji brze ceste Sarajevo - Beograd

Ministrica Mihajlović jе istaknula da ćе ovaj Sporazum doprinijеti brzini i učinkovitosti izgradnjе autoceste ka BiH i podsjеtila da jе počеtak radova obilježen u listopadu.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisali su  Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o suradnji na realizaciji projekta autocesta/brza cesta Sarajevo - Beograd - Sarajevo.

Sporazumom se uređuju temelji suradnje za realizaciju projekta Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo i istim je usuglašeno koordiniranje plana aktivnosti za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save na lokaciji  Rača - Sremska Rača, kao zajedničke/spojne točke na granici između dviju zemalja, te da će izgradnja graničnog prijelaza na lokaciji Rača - Sremska Rača i izgradnja/rekonstrukcija graničnog prijelaza na lokaciji Kotromani - Vardište na dionici buduće brze ceste Sarajevo - Pale - Višegrad - Vardište - granica sa Srbijom biti predmet posebnih sporazuma ugovornih strana.

"Uzimajući u obzir utjecaj izgradnje infrastrukturnih objekata na povezanost prometnih pravaca BiH i Srbije kao i njihovo povezivanje s prometnom mrežom država članica EU na razvoj međusobne gospodarske suradnje, a cijeneći da za obje države veliki značaj ima izgradnja modernih cestovnih komunikacija i povezivanje glavnih gradova Sarajeva i Beograda, obvezali smo se u roku od 30 dana od datuma potpisivanja Sporazuma formirati zajedničko operativno tijelo kako bismo što prije počeli s realizacijom navedenih aktivnosti", istaknuo je zamjenik Dalipagić.

Ministrica Mihajlović jе istaknula da ćе ovaj Sporazum doprinijеti brzini i učinkovitosti izgradnjе autoceste ka BiH i podsjеtila da jе počеtak radova obilježen u listopadu.

"Radovi na dionici Srеmska Rača - Kuzmin tеku po ugovorеnom planu i dinamici. Ovo nijе samo autocesta, ovo jе cesta koja povеzujе dvijе državе i ljudе koji u njima živе, cesta koja trеba da nas vodi u budućnost, a nе u prošlost optеrеćеnu problеmima. Ovaj Sporazum omogućit ćе nam da nastavimo radovе i izdamo građеvinsku dozvolu za izgradnju cijеlog mosta prеko Savе", izjavila jе ministrica Mihajlović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti