Profesori sa Burch univerziteta ostvarili saradnju sa svjetskim institutom IHP

16.12.2019. 12:11 / Izvor: Akta.ba
Profesori sa Burch univerziteta ostvarili saradnju sa svjetskim institutom IHP

Posjetom IHP-u i prezentacijom u okviru projekta, profesori sa Burcha omogućili su pristup najnovijim svjetskim tehnologijama svim studentima u BiH.

Projekat "AIRCOM" podrazumijeva primjenu umjetne inteligencije u radio-komunikacijskim sistemima, gdje je tim stručnjaka sa IHP-a zadužen za razvoj čipova u radio-komunikacionim sistemima, a tim profesora sa Burch univerziteta zadužen je za primjenu umjetne inteligencije

U okviru projekta "AIRCOM-  primjena umjetne inteligencije u radio komunikacijskim sistemima" održana je radionica u Frankfurtu. Projekat vode IHP  (Institut za mikroelektroniku) i Internacionalni Burch univerzitet, a finansira ga DFG  (Njemačka istraživačka fondacijaza promociju nauke i istraživanja).

Tema projekta je “Primjena umjetne inteligencije u radio-komunikacijskim sistemima”, gdje u navedenom projektu participiraju dva odvojena tima stručnjaka čije su oblasti djelovanja podijeljene na hardverski i softverski dio. Za hardverski dio projekta zadužen je tim stručnjaka sa IHP-a, koji je projektovao novu generaciju čipova za napredne radio-komunikacijske sisteme za koje se očekuje da će biti komercijalno dostupni za nekoliko godina. Drugi tim čine profesori sa Burch univerziteta koji su zaduženi za implementaciju umjetne inteligencije u navedenim sistemima  tzv. softverski dio projekta. 

Naime, profesori sa Odsjeka za elektroteniku doc. dr. Dejan Jokić i prof. dr. Jasmin Kevrić, te profesori sa Odsjeka za informacione tehnologije prof. dr. Zerina Mašetić i prof. dr. Samed Jukić na Internacionalnom Burch univerzitetu se bave umjetnom inteligencijom dugi niz godina, te su u okviru posjete IHP-u u dvodnevnoj radionici predstavili svoja dostignuća iz pomenute oblasti. Obzirom na sve veću primjenu umjetne inteligencije otvorila se prilika za jedinstvenu saradnju. Profesorima sa Burcha predstavljene su nove tehnologije izrade čipova koje su primjenu pronašle u aplikacijama u autoindustriji, u svemirskim aplikacijama za Evropsku svemirsku agenciju, te novim visokofrekventnim radarskim sistemima. 

Posjetom IHP-u i prezentacijom u okviru projekta, profesori sa Burcha omogućili su pristup najnovijim svjetskim tehnologijama svim studentima u BiH.

Jedan od segmenata saradnje odnosni se i na organizaciju radionice koja će se održati na Burchu sljedeće godine, gdje bi se svi studenti koji žele, mogli uključiti u pomenutu oblast istraživanja.  Studentima će biti ponuđene različite teme istraživanje iz oblasti projektovanja i korištenja specijalnih čipova za auto-industrije, radarske sisteme i svemirske aplikacije.

"Ispite na master i doktorskim studijama na Burchu prilagodit ćemo potrebama istraživanja tako da će sve potrebne vještine studenti steći na studiju prije njihovog uključenja u izradu projekata.  Realizacija projekata bi se odvijala uporedo na Burchu i IHP-u na kojem bi student proveli znatan dio vremena tokom izrade master teza i doktorskih disertacija. Ovaj koncept smo već tetirali i dva naša studenta su u IHP uspješno završili praktični dio svojih master teza što nam je omogućilo da nastavimo saradnju sa ovim prestižnim institutom", pojasnio je doc. dr. Dejan Jokić, vođa tima ispred Burch univerziteta.

Prilikom posjete IHP-u profesori su imali priliku da pogledaju Clean room u kojoj se proizvode čipovi, a zatim i Demo room u kojoj se vrši testiranje proizvedenih čipova. Nakon završene radionice koja je bila više nego uspješna, učesnici su dogovorili nove i konkretne pravce istraživanja u okviru projekta. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti