Za projekte energetske efikasnosti u FBiH i RS grant od 19,5 miliona eura

17.12.2019. 13:08 / Izvor: Fena
Za projekte energetske efikasnosti u FBiH i RS grant od 19,5 miliona eura

Ovim sporazumima, kako je rekao Bevanda, osigurano je ukupno 19,5 miliona eura granta za Bosnu i Hercegovinu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Njemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu i Tursku Pablo Obrador potpisali su danas u Sarajevu dva ugovora o grantu koji se odnose na projekte energetske efikasnosti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Ovim sporazumima, kako je rekao Bevanda, osigurano je ukupno 19,5 miliona eura granta za Bosnu i Hercegovinu, odnosno njene entitete koji provode projekte energetske efikasnosti. Jedan sporazum se odnosi na finasiranje projekta Energetska efikasnost u javnim zgradama u Republici Srpskoj za koji je kfW odobrio 10 miliona eura, a drugi na sličan projekt u Federaciji za koji je zahvaljujući kfW-u osigurano 9,5 miliona eura.

"Svrha ovih projekata je da se osigura energetska efikasnost javnih objekata uz prihvatljive troškove što za cilj ima unapređenje  uslova života svih građana. Kroz ove projekte bit će poduzete mjere energetske efikasnosti u javnim objektima, primarno u školama i vrtićima. Cilj ovih projekata je također da se doprinese globalnoj klimatskoj zaštiti, kao i održivom ekonomskom razvoju u BiH", rekao je Bevanda.   

Obrador je naveo da se radi o prvom sporazumu u okviru programa energetske efikasnosti koji će se provoditi u BiH, te izrazio zahvalnost njemačkoj vladi koja je pružila podršku ovom čitavom poslu.

"Nadamo se da će ovi projketi predstavljati početak nove saradnje u oblasti energetske efikasnosti i veoma je važno raditi na smanjenju troškova ne samo kada je riječ o BiH, nego i globalno", naveo je Obrador.  

Sporazum je ovom prilikom potpisao i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, dok će nadležni ministar iz Republike Srpske sporazum potpisati naknadno. Martić je izrazio zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja sporazuma, te zahvalnost njemačkoj vladi i kfW-u.

"Također, izražavam zadovoljstvo što je kfW, a i Vlada Federacije BiH, prepoznala ovo ministarstvo kao implementatora", kazao je Martić, te izrazio uvjerenje da će projekt biti uspješno realiziran. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti