Potpisana tri ugovora sa EIB-om u vrijednosti od 68 miliona eura (Video)

18.12.2019. 08:09 / Izvor: Fena
Potpisana tri ugovora sa EIB-om u vrijednosti od 68 miliona eura (Video)

Bevanda je izjavio da se grant od 19 miliona eura odnosi na izgradnju dionice autoceste Zenica Sjever - Žepče Jug, a da je sredstva osigurala Evropska unija.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda jučer je u Sarajevu potpisao tri ugovora ukupne vrijednosti 68 miliona eura s predstavnikom Evropske investicijske banke (EIB).

Potpisan je ugovor o investicijskom grantu za finansiranje projekta na Koridoru Vc, zatim ugovor o finansiranju za projekt Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II, te ugovor o finansiranju za projekt Mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Bevanda je izjavio da se grant od 19 miliona eura odnosi na izgradnju dionice autoceste Zenica Sjever - Žepče Jug, a da je sredstva osigurala Evropska unija.

Pojasnio je da je dužina dionice 2,8 km, te da uključuje i tunel dužine 2,4 km.

"Danas smo potpisali i kreditni ugovor o finansiranju projekta Vodovod i kanalizacija u RS II vrijedan 30 miliona eura koji bi trebao biti realiziran od 2020. do 2024., a rok otplate kredita je 25 godina uz grace period od šest godina", rekao je Bevanda.

Precizirao je da je ugovor o finansiranju projekta Mjere zaštite od poplava u RS vrijedan 19 miliona eura, te da je rok otplate kredita 25 godina uz pet godina grace perioda.

"Današnji ugovori su od izuzetnog značaja za razvoj BiH i još jednom zahvaljujem predstavnicima EU i EIB-a, a korisnicima želim da posao završe u planiranim rokovima", naglasio je Bevanda.

Direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivellini naveo je da s jučerašnjim potpisanim ugovorima ukupan doprinos Evropske investicijske banke Bosni i Hercegovini iznosi 2,7 milijardi eura.

"Zahvaljujem ministru Bevandi i svim ostalim akterima koji su učestvovali u ovom procesu i omogućili današnje potpisivanje ugovora", kazao je Rivellini.

Ceremoniji potpisivanja uime donatora prisustvovao je specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler koji je naglasio da Unija podržava izgradnju autoceste jer će to poboljšati sigurnost saobraćaja, smanjiti zagađenost i omogućiti otvaranje radnih mjesta.

Također, potcrtao je da je jučer dobar dan i za zaštitu okoliša jer su propisana još dva ugovora za projekte u RS na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže, te sistema zaštite od poplava uz rijeku Savu i njene pritoke.

"Evropska unija je uz građane Bosne i Hercegovine i radimo na poboljšanju standarda i ukupnog života svih građana", rekao je Sattler.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti