Brojne nepravilnosti u radu nacionalnih parkova u RS-u

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Brojne nepravilnosti u radu nacionalnih parkova u RS-u

Pravila i procedure načina naplate i dostavljanja novca, do uplate novca na žiro-račun nisu propisana.

23.12.2019. 08:58 / Izvor: Fena

Dva nacionalna parka u Republici Srpskoj, "Sutjeska" i "Kozara", dobila su mišljenje s rezervom od Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS kada je u pitanju njihovo poslovanje u 2018. godini.

Obje te javne ustanove su prekršile Zakon o javnim nabavkama.

Revizori su utvrdili nepravilnosti u Nacionalnom parku "Sutjeska" Tjentište i prilikom priprema za izvođenje građevinsko-zanatskih radova na otklanjanju posljedica elementarne nepogode i klizišta na području kompleksa spomenika "Bitka na Sutjesci".

Vrijednosti zaključenog ugovora za sanaciju je bila 1.999.391 KM sa PDV-om.

U izvještaju revizije je upozoreno da je u komisiju za provođenje javne nabavke za pomenute poslove sanacije imenovana i osoba koja donosi odluke vezane za postupak javne nabavke i odobrava ih, što nije u skladu sa Pravilnikom o uspostavljanju i radu komisije za javne nabavke.

Angažovan je i podizvođač, iako to nije bilo predviđeno.

"U konačnoj ponudi kvalifikovani ponuđač je u Aneksu 2 naveo da nema namjeru podugovaranja, međutim zaključio je ugovor o podizvođenju sa podizvođačem u vrijednosti od 881.901 KM (sa PDV-om) za tačku koja se u cjelosti odnosi na sanaciju klizišta", ukazuje se u izvještaju Glavne službe za reviziju.

Neusklađenosti u primjeni Zakona o javnim nabavkama su evidentirane i kod odobravanja dugoročnog kredita, zatim za nabavke u iznosu od najmanje 48.988 KM, dok su rashodi po osnovu putovanja i smještaja, održavanja javnih površina i zaštitu životne sredine i za stručne usluge značajno viši u odnosu na finansijski plan.

I Javna ustanova Nacionalni park "Kozara" prekršila je Zakon o javnim nabavkama BiH, ali su utvrđene i druge nepravilnosti u njenom radu.

Naplate ulaza u park i muzej, takse za lov, kao i maloprodaja ogrevnog drveta se vrše gotovinski, prikupljeni novac se predaje u blagajnu i iz blagajne polaže na žiro-račun.

Pravila i procedure načina naplate i dostavljanja novca, do uplate novca na žiro-račun nisu propisana.

Interna kontrola u postupku naplate, kako navodi revizija, nije u određenim segmentima uspostavljena na način da se eliminiše rizik poslovanja gotovim novcem, ne dostavlja se specifikacija naplaćenih brojeva ulaznica i ako su one numerisane, ne sačinjava se ni dokument o primopredaji gotovog novca između radnika koji naplaćuje i radnika koji je preuzeo novac na naplatnom mjestu, a na nalogu blagajne je navedeno samo ime i prezime radnika koji je novac predao u blagajnu, bez njegovog potpisa da je novac predao.

Revizijskim postupcima javnih nabavki utvrđene su određene neusklađenosti u primjeni Zakona o javnim nabavkama i to za usluge sječe, izrade i izvoza šumskih drvnih sortimenata, za nabavku usluga reprezentacije i održavanja vozila, kao i za nabavke robe kancelarijskog materijala i potrošnog materijala, postupci javnih nabavki nisu provedeni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti