Zbog namještanja posla s gorivom: Bivši direktori RMU Đurđevik idu u zatvor

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zbog namještanja posla s gorivom: Bivši direktori RMU Đurđevik idu u zatvor

Osuđujuća prvostepena presuda Kantonalnog suda Tuzla u predmetu RMU Đurđevik i Junuzović kopex Lukavac.

24.12.2019. 12:50 / Izvor: Akta.ba

Vijeće Kantonalnog suda Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva TK donijelo osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Adnana Šabića (58)-bivšeg direktora RMU Đurđevik i izreklo mu kaznu zatvora u trajanju od šest (6) godina. 

Također, izrečene su i kazne zatvora od po tri (3) godine za Esada Hodžića (70)-bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika i Nermina Alića (49)- bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi Junuzović kopex Lukavac, te novčana kazna u iznosu od 100.000 KM firmi Junuzović kopex Lukavac.

Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva TK se Adnan Šabić, Esad Hodžić, Nermin Alić i pravno lice Junuzović kopex terete za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, a vezano za zloupotrebe prilikom nabavke i prodaje od firme Junuzović kopex veće količine dizel goriva Rudniku tokom 2006. godine. 

Prvostepenom presudom se od pravnog lica Junuzović kopex Lukavac oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 740.000 KM, po pravosnažnosti presude.

Također, Šabiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti odgovorne osobe na bilo kojoj poziciji u javnim preduzećima u BiH u periodu od tri (3) godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti