Zajednička sjednica Vijeća ministara i entitetskih vlada do kraja januara

27.12.2019. 07:38 / Izvor: Fena
Zajednička sjednica Vijeća ministara i entitetskih vlada do kraja januara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i premijeri Federacije BiH i Republike Srpske, Fadil Novalić i Radovan Višković, jučer su održali prvi radni sastanak.

 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i premijeri Federacije BiH i Republike Srpske, Fadil Novalić i Radovan Višković, jučer su na prvom radnom sastanku u Sarajevu razgovarali o nizu važnih pitanja, načinima saradnje Vijeća ministara i vlada entiteta, kao i prioritetima za budući zajednički rad.

Tegeltija je nakon sastanka izjavio da je dogovoreno da prva zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i vlada FBiH i RS bude održana do kraja januara 2020. godine, te da se zajedničke sjednice u tom formatu održavaju jednom godišnje, dok će sastanci predsjedavajućeg Vijeća ministara i premijera entiteta biti održavani jednom u tri mjeseca.

Naveo je da  su razgovarali o nizu pitanja kao što je zakon o PDV-u, izvozu drvnih sortimenata, procesu evropskih integracija, reformi javne uprave, kao i bezbjednosti u BiH.

Tegeltija je, kada je riječ o prioritetima za budući rad, istakao zaštitu domaće privrede, s akcentom na poljoprivredu, smanjenje opterećenja na rad i na taj način omogućavanje povećanje plata zaposlenih, proces fiskalizacije, pitanje digitalizacije, kao i rješavanje ekoloških pitanja.

Što se tiče tehničkih pitanja, kako je dodao, razgovarano je o poravnanju kada je u pitanju raspodjela sredstava s Jedinstvenog računa UIO, te funkcioniranju "Elektroprenosa BiH".

Tegeltija je, kada je riječ o zakonu o PDV-u, najavio da će  stručni timovi sjesti s ljudima koji su kreirali taj zakon i baviti se samo ključnim pitanjima o PDV-u, kao što je pitanje stope, zatim da li će postojati diferencirana stopa ili neće, te roka u kojem se plaća PDV-e. 

"To su otvorena pitanja o PDV-u i o tome ćemo dobiti jasan stav stručnjaka i privrede, nakon čega ćemo zauzeti konkretne stavove", istakao je Tegeltija napominjući da će u parlamentarnu proceduru biti upućen zakon usaglašen s vladama entiteta.

Tegeltija je kazao da će članovi UO UIO iz Vijeća ministara BiH podržati dogovor entiteta kada je u pitanju poravnanje sredstava s Jedinstvenog računa UIO, ističući da su entitetski premijeri postigli visok stepen saglasnosti kada je u pitanju funkcioniranje „Elektroprenosa  BiiH“.

Tegeltija je naveo da su na današnjem sastanku razmatrali pitanja koja su isključivo u vezi s načinom kako unaprijediti život građana u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti