U Srebrenici se otvara firma za eksploataciju kamena dacita, posao za 25 osoba

03.01.2020. 08:48 / Izvor: SRNA
U Srebrenici se otvara firma za eksploataciju kamena dacita, posao za 25 osoba

Do polovine 2020. godine očekuje se završetak zakonske procedure i dodjela koncesije firmi Dacit.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je Srni da je u Srebrenici registrovana firma "Dacit" koja očekuje dobijanje koncesionog prava za eksploataciju kamena dacita iz nalazišta u ataru sela Likari.

"Do polovine 2020. godine očekuje se završetak zakonske procedure i dodjela koncesije ovoj firmi koja je spremna da odmah pokrene pripremne radove za otvaranje kamenoloma `Skakavac` i da ubrzo počne sa eksploatacijom kamena, a kasnije i obradom i preradom dacita", naveo je Grujičić.

On je istakao da je projektom eksploatacije dacita u prvoj fazi predviđeno zapošljavanje 25 radnika u kamenolomu.

Grujičić kaže da će se nakon eksploatacije dacit prerađivati u izolacioni materijal koji se koristi u građevinarstvu i veoma je tražen na svjetskom tržištu.

Osim otvaranja kamenoloma, Grujičić je najavio da će u ovoj godini u srebreničkoj opštini početi sa radom još tri manje proizvodne firme.

"Riječ je o jednoj građevinskoj firmi, zatim pogonu za proizvodnju kutija za vino, te preradi drveta. Pored otvaranja novih firmi doći će do proširenja obima proizvodnje i proizvodnog programa Fabrike za pocinčavanje, kao i firme za proizvodnju građevinskih kontejnera `Ekonomik` u Potočarima i u te dvije fabrike biće otvoreno više od pedeset novih radnih mjesta", precizirao je Grujičić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti