TRB: Prvi pištolji ''RS9 vampir'' stižu u MUP RS-a

15.01.2020. 11:38 / Izvor: Glas Srpske
TRB: Prvi pištolji ''RS9 vampir'' stižu u MUP RS-a

Kruna dosadašnjeg rada ovog preduzeća koje je i te kako prepoznatljivo u namjenskoj industriji je prvo oklopno vozilo Republike Srpske “despot”.

Prvih 150 poluautomatskih pištolja “RS9 vampir” Tehnički remont Bratunac (TRB) idućih dana isporučiće Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, a u ovom gigantu namjenske industrije ističu da im je plan da serijska proizvodnja na godišnjem nivou dosegne i 20.000 komada.

Govoreći o planovima za ovu godinu, generalni direktor i većinski vlasnik TRB Slavenko Ristić ističe da je pri kraju proizvodnja prvih službenih pištolja koji su u potpunosti konstruisani i napravljeni u halama ovog preduzeća, te da je plan da započnu serijsku proizvodnju i za civilno tržište.

"Period testiranja trajao je veoma dugo, a osim toga nabavljali smo savremene mašine i tehnologiju koja omogućava serijsku proizvodnju i do 20.000 pištolja na godišnjem nivou. Cilj nam je da sa ovim proizvodom izađemo i na civilno tržište", istakao je Ristić.  

Kruna dosadašnjeg rada ovog preduzeća koje je i te kako prepoznatljivo u namjenskoj industriji je prvo oklopno vozilo Republike Srpske “despot”.

Ristić ističe da je “despot” ponos preduzeća i svih zaposlenih.

"Uspjeli smo u prošloj godini proizvesti pet vozila “despot” i oni će zablistati na paradi povodom Dana Republike. Cilj nam je da u ovoj godini započne serijska proizvodnja koja bi podrazumijevala minimum 20 vozila na godišnjem nivou", kaže Ristić. 

Naglašava da za ovim borbenim vozilom vlada veliko interesovanje i u inostranstvu.

"Imamo potpisane memorandume o razumijevanju sa inostranim partnerima, a prije dvije sedmice u posjeti nam je bila delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja iskazuje veliku zainteresovanost za kupovinu “despota”. Međutim sve to moraće sačekati dok ne dobijemo izvozne dozvole", kazao je Ristić. 

On je podsjetio i da je ova kompanija krajem prošle godine započela realizaciju projekta “Iskra”, a riječ je o sklapanju  upaljača za artiljerijske granate. Zahvaljujući ovom projektu, posao u TRB dobilo je oko 30 žena, a sve što proizvedu plasiraju u Egipat. 

"U ovoj godini namjeravamo nastaviti uspješnu saradnju sa Egiptom, kao i sa Sjevernom Afrikom, što će svakako biti šansa i za otvaranje novih radnih mjesta", istakao je Ristić.

Ova kompanija svoju  prodajnu mrežu gradi na temelju bivše jugoslovenske namjenske industrije, koja je imala ugled u cijelom svijetu, posebno u zemljama koje su pripadale bloku nesvrstanih. 

"Vijetnam je jedna od vodećih država u azijskom svijetu sa veoma jakom ekonomijom. Oni su iskazali namjeru da sarađuju s nama, pa čak i da ulažu u našu proizvodnju, te da sve naše proizvode zajedno plasiramo na tržište Azije. Potpisali smo sporazume o saradnji i već u februaru očekujemo posjetu njihove vojne delegacije", naglasio je Ristić. 
 
Radna snaga

Slavenko Ristić ističe da su u Tehničkom remontu Bratunac konstantno otvoreni konkursi za zapošljavanje novih radnika.

"Želimo da pokažemo mladima da kod nas uvijek imaju mjesto. Na taj način vraćamo im nadu da imaju uslove da ostanu u Srpskoj. Sve je više mladih inženjera za CNC mašinama, u kontinuitetu povećavamo plate zaposlenima i motivišemo ih ne samo finansijski već i kroz razne projekte koji su im privlačni i u kojima oni vide svoju šansu za uspjeh i nadogradnju vlastitih znanja i sposobnosti", rekao je Ristić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti