Strabag traži 40 miliona eura odštete od Elektroprivrede BiH

20.01.2020. 13:17 / Izvor: Avaz.ba
Strabag traži 40 miliona eura odštete od Elektroprivrede BiH

Radi se o arbitraži po kojoj je ova austrijska firma tužila Elektroprivredu BiH zbog spora u vezi s gradnjom hidrocentrale Vranduk.

Austrijski Strabag službeno je prije nekoliko mjeseci pokrenuo postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Bruxellesu, zahtijevajući od državne kompanije Elektroprivreda BiH isplatu odštete od 40 milijuna KM, objavio je Dnevni avaz.

Radi se o arbitraži po kojoj je ova austrijska firma tužila Elektroprivredu BiH zbog spora u vezi s gradnjom hidrocentrale Vranduk, čiji su radovi 2016. godine zaustavljeni, potvrđeno je iz Elektroprivrede BiH.

Strabag, koji je bio vođa konzorcija na projektu vrijednom 114 milijuna, odlučio je početkom 2016. godine raskinuti ugovor, jer je tražio da mu se osigura dodatnih 20 milijuna KM za radove, na što u EPBiH nisu željeli pristati, tvrdi Avaz.

''Iako su Strabag i Elektroprivreda BiH pokušavali postići sporazum o mirnom rješavanju spora, kao bi se izbjegla arbitraža, Austrijanci se ipak odlučili na ovaj postupak'', pišu sarajevske novina navodeći kako se ova informacija krila mjesecima od javnosti, a predstavnike bh. kompanije o tome su savjetovali austrijski odvjetnici koji ih zastupaju u ovom procesu.

Kako nam je rečeno Avazu, u tijeku je postupak kada obje strane, i tužena i podnositelj tužbe, iznose svoje podneske i prijedloge. Glavno ročište, kada postupak i kreće, najvjerojatnije će biti održano tek krajem godine.

Razlog je taj što je rok odgovora na arbitražu pola godine. No, i bh. strana smatra da je oštećena.

Avaz piše kako EPBiH, bez obzira na to što je Strabag pokrenuo arbitražu, traži od ove firme 30 milijuna eura. ''I mi smatramo da smo oštećeni jer smo ispoštovali svoj dio ugovora. Naš je odštetni zahtjev veći, jer smo pretrpjeli veliku štetu. Ali, Sud će reći tko je u pravu'', rečeno je Avazu iz EPBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti