Trgovci u RS-u ne smiju naplaćivati reklamne kese

21.01.2020. 12:19 / Izvor: Fena
Trgovci u RS-u ne smiju naplaćivati reklamne kese

Prodavci u Republici Srpskoj ne smiju da naplaćuju vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca.

Prodavci u Republici Srpskoj ne smiju da naplaćuju vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, upozorili su danas iz entitetskog Inspektorata.

Povodom informacije da je od 1. januara ove godine većina trgovačkih objekata počela s naplatom pvc vrećica, iz tržišne inspekcije podsjećaju da je Zakonom o zaštiti potrošača propisano je da se omot, kao što je: kesica, vrećica, torba, poseban papir ili slično, koji služi za nošenje kupljenih proizvoda koji ima u cijelosti ili djelimično logotip, znak, slogan i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca ili upućuje na njega, smatra reklamnim sredstvom koje trgovac ne smije posebno zaračunati kupcu.

Trgovci vrećice bez reklamnih oznaka proizvođača ili trgovca, bez logotipa, znaka, slogana i slično mogu prodavati kao i svu ostalu robu.

"Za njih mora biti formirana cijena putem kalkulacije cijena i moraju biti zadužene u poslovnoj dokumentaciji. Takođe je neophodno izdati račun kao i za svu ostalu robu", naglašavaju iz Inspektorata RS-a.

Ukoliko potrošači uoče nepravilnosti, mogu da se obrate republičkoj ili općinskoj/gradskoj tržišnoj inspekciji, koja je nadležna za zaštitu prava potrošača u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača RS.

Za trgovca, ukoliko postupi suprotno odredbama zakona propisana kazna od 1.000 KM do 5.000 KM, a za odgovornu osobu i trgovca preduzetnika od 500 KM do 2.500 KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti