U Nacrtu budžeta USK za poljoprivredu planirano oko pet miliona KM (Video)

22.01.2020. 08:06 / Izvor: Fena
U Nacrtu budžeta USK za poljoprivredu planirano oko pet miliona KM (Video)

Poljoprivrednici traže da se ta oblast formalnu uredi po uzoru na evropske zemlje, ali i veća izdvajanja za kapitalne investicije.

Redovni godišnji sastanak mljekara iz Unsko-sanskog kantona (USK) održan je Bihaću, čiji je domaćin bilo kantonalno ministarstvo poljoprivrede. U razgovoru s resornim ministrom Sulejmanom Kulenovićem, mljekari su iznijeli niz poteškoća sa kojima se susreću.

Prije svega, oni se ogledaju u 'odlivu' radne snage, prestajanju s radom malih farmi i nedovoljnom kapitalnom ulaganju. U Cazinu, koji je najveći proizvođač mlijeka u FBiH, više od 1.000 malih poljoprivrednika prestalo je s proizvodnjom.

Predsjednik Udruženja mljekara "Krajina" Cazin Ahmet Lipović istako je da mljekari zahtijevaju zaštitnu cijenu mlijeka i ostalih proizvoda te da im najveći problem predstavljaju otkupljivači.

Slično stanje je i u ostalim općinama i gradovima. Poljoprivrednici traže da se ta oblast formalnu uredi po uzoru na evropske zemlje, ali i veća izdvajanja za kapitalne investicije.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK Ermin Veladžić istakao je da se svake godine sastanu s ministrom s kojim razgovaraju o planovima i realiziraju poticajnih sredstava.

Pozitivna činjenica za poljoprivrednike su veća izdvajanja za poljoprivredu iz ovogodišnjeg federalnog budžeta. Povećanja će sigurno biti i sa kantonalnog nivoa, istakao je ministar Kulenović.

"U Nacrtu budžeta smo planirali povećanje za primarne poljoprivredne proizvođače, tako da bi sredstva trebala iznositi više od pet miliona KM", kazao je ministar.

Povećanje bi trebalo najviše osjetiti proizvođači mlijeka, jer, kako je istakao ministar, taj sektor je prošle godine bio zapostavljen u odnosu na druge proizvodnje. Konstatirano je kako je poljoprivreda strateška grana, kojoj je potrebna veća briga svih nivoa vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti