Rekordan broj uzoraka vina na Mostarskom sajmu, većina visoke kakvoće

03.03.2020. 08:48 / Izvor: Fena
Rekordan broj uzoraka vina na Mostarskom sajmu, većina visoke kakvoće

Ocjenjivanje vinskih uzoraka još jednom je pokazalo da su vina s ovih prostora iznimno visoke kakvoće te da niti jedan uzorak nije odbačen.

U prostorijama Mostarskog sajma održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 23. međunarodni sajam gospodarstva "Mostar 2020." koji će se održat od 9. do 13. travnja ove godine.

Ocjenjivanje je u ponedjeljak obavilo međunarodno povjerenstvo sastavljeno od licenciranih degustatora, a pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine. Ove godine ocjenjivan je rekordan broj uzoraka crnih i bijelih vina, njih više od 120, pristiglih iz Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Mađarske.

Ocjenjivanje vinskih uzoraka još jednom je pokazalo da su vina s ovih prostora iznimno visoke kakvoće te da niti jedan uzorak nije odbačen, priopćeno je s Mostarskog sajma.

Prema riječima predsjednika povjerenstva prof. dr. Kozine, ocjenjivana je pretežito berba 2018. i 2019. (za bijela vina) i 2016. i 2017. (za crna vina) i ako je suditi po ocjenama, neki će proizvođači biti iznimno zadovoljni. Ono što treba istaknuti, je da se pored žilavke i baltine ove godine i sorta trnjak vraća na velika vrata, dodao je.

"Ove godine, uz domaća vina imali smo i dvadesetak uzoraka iz Mađarske i to je dobra prigoda ljudima s ovog prostora da za vrijeme sajma kušaju mađarska vina. O kvaliteti njihovih vina dalo bi se dugo pričati, međutim pojednostavljeno rečeno, sinonim za mađarska vina je tokaj, desertno vino iz koje smo kategorije i dobili najviše uzoraka. To je duga tradicija mađarske proizvodnje koja doživljava procvat zadnjih deset godina", kazao je dr. Kozina.

Iako su potpuno različite sorte u odnosu na žilavku i blatinu, i u neku ruku neusporedive, Kozina kaže da nema velike razlike između mađarskih i hercegovačkih vina i da su podjednako kvalitetna.

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

Prema pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci koji dobiju prosječnu ocjenu od povjerenstva iznad 90 bodova od 100 mogućih, dobivaju veliko zlatno odličje.

Imena pobjednika bit će poznata i uskoro objavljena na web-stranici Mostarskog sajma, dok će priznanja vinarima biti uručena u okviru Sajma gospodarstva u Mostaru, u srijedu 1. travnja 2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti