Sve više mogućnosti za sufinasiranje i novčane poticaje za EE

06.03.2020. 10:44 / Izvor: Akta.ba
Sve više mogućnosti za sufinasiranje i novčane poticaje za EE

Energetska efikasnost je zadnjih godina u fokusu javnosti i nešto o čemu se mnogo priča u građevinarstvu i zgradarstvu.

Energetska efikasnost je zadnjih godina u fokusu javnosti i nešto o čemu se mnogo priča u građevinarstvu i zgradarstvu. Studije i analizama utvrđeno je značaj energetskih otvora putem kojih najčešće nastaju ventilacioni gubici toplote u javnim objektima gdje su veliki prozori (otvori).

O važnosti ove teme, značaju korištenja energetskih otvora u zgradarstvu- praktičnim pokazateljima uštede energije i novca u Sarajevu je u okviru konferencije SFERA 2020 „Otvori u građevinarstvu“ govorio i Nihad Harbaš iz firme Nlogic Advisory.

U svom izlaganju poseban akcenat je stavio na audite i poticaje za zelene tehnologije, među kojima su prozori i vrata.

Kazao je kako je sve više mogućnosti za sufinasiranja i novčane poticaje za EE. Poticaje daju Grad Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, općine, SERDA-e, GEFF-a, EBRD-e preko banaka, KfW preko Raiffeisen Banke BiH, BBI banka i Općina Centar.

Svi navedeni kroz razne programe i modele, daju podršku, a neki od tih modela kako je naveo svakako su mogućnost poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području KS kroz sufinansiranje od 45 posto, kreditni proizvodi energetske efikasnosti sa keš povratom 20 i 35 posto, te subvencionirani krediti za utopljavanje objekata profitne marže 0%.

Osvrćući se na energetske certifikate i audite, rekao je kako je svrha audita pokazati energetske karakteristike zgrade u odnosu na referentne vrijednosti i dati tehnički i ekonomski prihvatljive preporuke za poboljšanje.

Pojasnio je i da se energetski audit zgrade provodi za zgrade javne namjene čija je ukupna korisna površina veća od 500 m2, nove zgrade prije izdavanja upotrebne dozvole, zgrade koje se prodaju, iznajmljuju ili daju u zakup.

Naglasio je kako energetski certifikat treba posjedovati svaka nova zgrada, postojeća zgrada ili dio zgrade koji se prodaje, iznajmljuje ili daje u zakup, svaka zgrada u kojoj pravno lice obavlja svoju djelatnost, a koja ima korisnu površinu veću od 500 m2 i za koje je propisana obaveza izlaganja energetskog certifikata.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti