Goraždanska privreda ima ozbiljne probleme

16.03.2020. 14:46 / Izvor: Fena
Goraždanska privreda ima ozbiljne probleme

Pandemija koronavirusa i izdate naredbe, već ostavljaju posljedice na poslovanje privrednih subjekata, posebno onih izvozno orijentisanih.

Pandemija koronavirusa i izdate naredbe, već ostavljaju posljedice na poslovanje privrednih subjekata, posebno onih izvozno orijentisanih.

Predsjednik Privredne komore Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde Dževad Terović ističe da ozbiljne probleme ima i goraždanska privreda koja svoje proizvode izvozi u 54, a uvozi iz 47 zemalja, na svim kontinentima.

"Sve naše industrijske zone u BPK već imaju značajne probleme. Pojedine firme smanjile su i broj radnika, druge će to morati učiniti ako se nastavi ova situacija, usljed obustave i sporijeg dopremanja repromaterijala i sirovina, što će izazvati velike probleme i po finansijsku stabilnost i likvidnost poslovanja privrednih društava. Neće se moći proizvoditi, isporučivati, a time ni ubirati prihodi", upozorio je Terović.

Naglasio je da, bez obzira što u BPK nije alarmantno stanje i nema oboljelih osoba od koronavirusa, mogu se očekivati sve veći problemi.  

"Prošle godine od izvoza roba i usluga goraždanska privreda ostvarila je 200 miliona KM, a uvezla 100 miliona, pa možete misliti koliki će to biti gubitak u ovoj situaciji. Važno je istaći da budžet BPK Goražde ima veoma male mogućnosti da bi pokrio ovako velike probleme i finansijske gubitke u privredi i to se mora osloniti na federalni i državni budžet i tražiti pomoć od međunarodnih finansijskih organizacija koje već u svijetu dijele značajna sredstva za saniranje i ublažavanje posljedica korona virusa", istakao je on.

Terović je naveo da je u saradnji sa kantonalnim ministarstvom privrede, s ciljem prikupljanja tačnih podataka o posljedicama koronavirusa, pokrenuto anketiranje privrednika, a upitnik je dostupan na web stranici Privredne komore BPK-a.

"Mi smo uputili anketne upitnike svim preduzećima i apelujem na sva privredna društva, obrtnike i poslodavce u BPK da na web stranci Privredne komore online popune upitnik kako bi mi već od sutra mogli tražiti kvalitetne odluke i mjere na krznom štabu BPK Goražde", kazao je predsjednik kantonalne Privredne komore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti