Novi projekt podrške privatnom sektoru u Gračanici

22.02.2013. 08:49 / Izvor: eKapija.ba
Novi projekt podrške privatnom sektoru u Gračanici

U okviru projekta moguće govoriti o tretiranju problema nedostatka specijaliziranih kadrova za lokalna preduzeća i da je to nešto na čemu se treba ubuduće raditi.

Tim stručnjaka iz američke firme DAI (Developments Alternatives, Inc.) jučer je u okviru obilaska BiH posjetio i Općinu Gračanica. Cilj posjete je priprema za učešće na konkursu za predstojeći projekat lokalnog ekonomskog razvoja USAID-a I SIDA-e pod nazivom LED-GOLD ( local Economic Development – Growth-Oriented Local Development). Riječ je o projektu koji nudi razne oblike pomoći i podrške privatnom sektoru na lokalnom nivou, te općinama u onim segmentima u kojima ostvaruju saradnju sa privredom.

(Mark Gallagher)

Obzirom na to da je projekat koncipiran tako da pomaže privatnom sektoru u zajednici sa lokalnim vlastima, sastanku su, pored saradnika Općinskog načelnika iz oblasti ekonomskog razvoja, prisusvovali i predstavnici gračaničkih firmi i Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika. Sastanak je iskorišten kako bi se razmijenila iskustva i ukazalo na konkretne probleme i potrebe gračaničkih privrednika, kao i na odgovarajuće oblike podrške.

Kako je istakao Općinski načelnik Nusret Helić, bila je to prilika da iznesemo svoja iskustva, obzirom na to da je posjeta Gračanicu preporučena, kao sredini koja kada je u pitanju poduzetnički duh ide ispred drugih. Kazao je kako se kroz razgovor željelo saznati koji su konkretni segmenti tog projekta i koje su to pogodnosti koje bi u smislu lokalnog ekonomskog razvoja Gračanica ostvarila svojim učešćem. I općinski načelnik i privrednici složili su se oko toga da najveći problem sa kojim se susreću predstavlja nedostatak stručnih kadrova za pojedine privredne oblasti. Razgovarano je i o prijedlogu da neformalno obrazovanje u cilju obezbjeđenja dodatnog profiliranja kadrova za pojedine privredne oblasti bude dio pomenutog projekta. Projekat nudi širok dijapazon oblasti finansiranja, uključujućii i manje infrastrukturne projekte.

O tome je govorio i Mark Gallagher, direktor DAI-a i stručnjak za javne finansije, koji je između ostalog naglasio da je u okviru projekta moguće govoriti o tretiranju problema nedostatka specijaliziranih kadrova za lokalna preduzeća i da je to nešto na čemu se treba ubuduće raditi. Dodao je da je jedan od osnovnih ciljeva posjete Gračanici želja za otkrivanjem tajne uspjeha ove sredine i konkretnih potreba ljudi u kojima bi kroz pomenuti projekat mogla biti pružena pomoć.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti