BH Telecom dodjeljuje 200.000 KM bolnicama u pet bh. gradova

23.03.2020. 12:59 / Izvor: Akta.ba
BH Telecom dodjeljuje 200.000 KM bolnicama u pet bh. gradova

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH donijela odluku po kojoj će BH Telecom podijeliti po 200.000 KM bolnicama

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH donijela odluku po kojoj će BH Telecom podijeliti po 200.000 KM bolnicama u Konjicu, Goraždu, Bihaću, Zenici i Travniku za nabavku respiratora i druge medicinske opreme.

"Javna i komunalna preduzeća rade stabilno i tako će biti i dalje, te neće biti problema sa strujom, telefonima, plinom, odvozom smeća i slično", rekao je Novalić.

Najavio je i skori rebalans budžeta koji je sačinjen u vrijeme kada je situacija bila normalna, jer će sadašnja kriza značajno izmijeniti situaciju s budžetima na svim nivoima vlasti.

Novalić je naglasio da Kina priprema pomoć za BiH, da misli da je pomoć iz Turske već stigla, te da su u toku i razgovori s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtom i Katarom.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, koja je ujedno i komandant Federalnog štaba civilne zaštite, navela je da je trenutno na snazi 29 naredbi koje je izdao taj štab.

"Sve naredbe su donesene blagovremeno i pozivam građane da svoj sistem lične zaštite podignu na najviši nivo", poručila je Milićević. 

Federalni ministar zdravstva Vjakoslav Mandić istakao je da su dosad teritirane 342 osobe od kojih je bilo pozitivno 36 u FBiH, te da je jutros bila pozitvna još jedna osoba u Goraždu.

"Testova imamo dovoljno ali trebamo biti racionalni i testirati samo pacijente koje za to odrede epidemiolozi", kazao je Mandić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti