Pročitajte šta hotelijeri traže za preko 7300 uposlenika u KS!

26.03.2020. 16:18 / Izvor: Akta.ba
Pročitajte šta hotelijeri traže za preko 7300 uposlenika u KS!

Napominjemo da sudbina 1150 kompanija iz sektora ugostiteljstva i hotelijerstva u KS i preko 7300 radnika ovisi o aktivnostiima i hitnim mjerama Vlade KS i Vlade FBiH.

Kompanije iz Kantona Sarajevo iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i kompanija koje se bave snadbijevanjem proizvoda za navedene objekte uputili su pismo i oštru kritiku Vladi KS i Kriznom štabu.

Zaprijetili su da će obistaviti poslovanje, odnosno radnike poslati na biro za zapošljavanje ukoliko do kraja mjeseca ne budu poduzete konkretne mjere za spas realnog sektora.

Imajući u vidu trenutnu globalnu situaciju prouzrokovanu virusom Covid – 19, a koja je prisutna i u BiH, odluke nadležnih institucija BiH o zatvaranju državnih granica za strane državljane i obavezna 14 – dnevna izolacija u karantin, te u konačnici odluke o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata i onemogućavanju rada, usljed drastičnog smanjenja obima posla odnosno prestanka rada i enormnih gubitaka koji dovode u opasnost likvidnost i stečaj svih kompanija, obavještavamo Vas da smo većinu naših radnika poslali na prinudne godišnje odmore ili plaćena odsustva kako bi isti mogli dobiti lična primanja uprkos tome što nam je zabranjen rad i što naše kompanije nemaju apsolutno nikakvih primanja. 

Većina kompanija je u mogućnosti ovakav teret podnijeti do kraja mjeseca marta ili najkasnije do kraja mjeseca aprila, dok su pojedine kompanije nažalost bile primorane otkazati radnicima ugovore o radu iz ekonomskih razloga u cilju spašavanja kompanije od stečaja. 

Molimo Vas da pokrenete inicijativu prema Vladi KS i Vladi FBiH u svrhu usvajanja hitnih mjera kao što su:

-        Moratorij na plaćanje obaveza prema bankama na minimalni period od 3 mjeseca kako za pravna lica tako i fizička odnosno za radnike u sektoru ugostiteljstva. Napominjemo da banke i dalje vrše naplatu rata za kredite umanjujući mogućnost kompanijama da isplate lična primanja radnicima.

-        Oslobađanje poreza i doprinosa za radnike u sektoru ugostiteljstva na minimalni period od 3 mjeseca.

-        Oslobađanje plaćanja režijskih troškova na minimalni period od 3 mjeseca.

-        Sufinansiranje ličnih primanja ugostiteljskih radnika u iznosu od 70%.

Napominjemo da sudbina 1150 kompanija iz sektora ugostiteljstva i hotelijerstva u KS i preko 7300 radnika ovisi o aktivnostiima i hitnim mjerama Vlade KS i Vlade FBiH.

Molimo vas da se hitno očitujete najkasnije do 31.3.2020. godine kako bi mogli našim radnicima komunicirati daljnje korake i aktivnosti.

U potpisu se navode sljedeće kompanije:

Complex d.o.o. (HoReCa distribucija), Spazio Gourmet, Spazio Caffe, Spazio Telecom, Spazio Boutique, Hotel Novotel Bristol, Swissotel, Hotel Pino, Hotel Tarčin Forest, Hotel Ibis, Hotel Malak, Hotel Residence Inn, Hotel Hills, Hotel President, Hotel Europa, Hotel Holiday Inn, Hotel Hollywood, Hotel Han, Bosnia Hoteli, Hotel City One Diamond, Cinema City, Celtic Pub, BarSa - Pizzeria Restaurant, Coffee 2 Go, Metropolis, Larga d.o.o., Ibes, Ibas, Bombon, Hotel Han, Sunnyland, i mnogi drugi…

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti