Faruk Širbegović: Otpuštanje radnika je neminovno i ekonomski nužno

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Faruk Širbegović: Otpuštanje radnika je neminovno i ekonomski nužno

Ako bi se neki radnici proglasili kao tehnološki višak ne znači da se firma njih odriče.

02.04.2020. 13:26 / Izvor: Avaz.ba

Privrednik iz Gračanice Faruk Širbegović, član Udruženja poslodavaca, predložio je Vladi FBiH set mjera kako bi se prevazišlo teško stanje uzrokovano koronavirusom. U razgovoru za „Avaz“ Širbegović ističe kako je riječ o hitnom paketu mjera čija je realizacija u interesu poslodavaca, radnika, ali i države. Na prvom mjestu, ističe on, je stabilizacija likvidnosti preduzeća, odnosno smanjivanje odliva novca iz preduzeća. Prijedlog mjera su podržali poslodavci koji su imali priliku da se upoznaju sa njima te profesori sa Ekonomskih fakulteta u Sarajevu i Tuzli.  

"U mjerama predlažem da poslodavci uplaćuju novac za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema, ali da Vlada F BiH u tromjesečnom periodu preuzme refundaciju obaveza prema drugim fondovima. Jedna od predloženih mjera odnosu na uvođenje moratorija na otplatu obaveza prema bankama. Poduzetnicima je bitna sigurnost i stabilnost u ovom trenutku, da se mogu pouzdati u te mjere i da na bazi tih mjera donose određene odluke za dalje", kaže Širbegović.

Treži se i privremena obustava plaćanja tzv. parafiskalnih nameta na svim nivoima, te da se privremeno izuzme plaćanje poreza na dohodak radnika s ciljem da radnici imaju što veća primanja.

"Cilj je da se zaštiti standard radnika, da što manje radnika dobije otkaz, jer ovo je sada borba za firme i radna mjesta. Ako Vlada FBiH ne prihvati predložene mjere biće masovnije otpuštanje, a ako prihvati biće puno manje otpuštanje radnika. Otpuštanje radnika je sasvim izvjesno, a broj ovisi od mjera Vlade FBiH i ono se može ublažiti. Otpuštanje radnika je neminovno i ekonomski nužno", ističe on.

Međutim, otpuštanje radnika ne znači da firme u doglednoj budućnosti neće opet računati na njih.

"Ako bi se neki radnici proglasili kao tehnološki višak ne znači da se firma njih odriče, to je samo privremena mjera dok se ne vrati kapacitet proizvodnje u neku normalu. Većina firmi ima smanjenu proizvodnju i smanjenu potrebu za radnicima, ali dugoročno gledani svi poslodavci imaju interes da očuvaju brojno stanje radnika jer očekujemo da će se u dogledno vrijeme situacija normalizirati i da će nam svi ti radnici trebati", ističe on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti