Vlada ZDK za pomoć privredi osigurala pet miliona KM

04.04.2020. 09:10 / Izvor: Akta.ba
Vlada ZDK za pomoć privredi osigurala pet miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici usvojila dopune Zakona o poticanju razvoja male privrede.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici usvojila dopune Zakona o poticanju razvoja male privrede, kako bi se olakšalo aktiviranje dodatnih sredstava koja će se osigurati kroz rebalans Budžeta za finansiranje mjera na saniranju posljedica pandemije koronavirusa u maloj privredi.

Prema podacima Službe za zapošljavanje ZDK, od 9. do 31. marta na evidenciju biroa za zapošljavanje prijavljene su 1.204 osobe, među kojima je veći broj radnika koje su poslodavci otpustili iz svojih firm.

"Ovo je alarm za negativna dešavanja u privredi zbog pandemije koronavirusa. Vlada je u fazi kreiranja različitih mjera koje ćemo vjerovatno objaviti iduće sedmice", rekao je premijer Mirza Ganić, navodeći da će naredne sedmice o pripremljenim mjerama raspravljati i Ekonomsko-socijalno vijeće za ZDK.

U ovogodišnjem budžetu je za poticanje razvoja male privrede već bilo planirano dva miliona KM, a kroz budžetski rebalans taj iznos će biti dodatno uvećan za oko 3,5 miliona KM, s tim da će se redefinirati dosadašnji programi poticaja.

"Dosadašnji programi su bili dobro prihvaćeni kod privrednika, ali krizna situacija zahtijeva da povećamo sredstva i izmijenimo programe poticaja, jer smo došli u situaciju da se borimo za svako radno mjesto. Za ovu namjenu smo osigurali više od pet miliona KM", kazao je Ganić.

Naglasio je da je vrlo izvjesno da će tokom godine biti potrebno uraditi dodatni rebalans budžeta, jer punjenje budžeta nije na zadovoljavajućem nivou, a posljednjih sedam dana iznosi oko 60 posto u odnosu na period prije krize.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da najveću štetu trenutno trpe ugostitelji i obrtnici, koji su obustavili rad na osnovu zabrane Federalnog štaba civilne zaštite, a koji zapošljavaju 7.200 radnika.

"Ministarstvo za gospodarstvo u saradnji s Ekonomskim fakultetom u Zenici priprema set mjera za ovaj sektor, a najvažnija interventna mjera će biti subvencioniranje neto plaće u iznosu od 60 posto", kazao je Jelić.

Najavio je da ovo ministarstvo kroz poseban program namjerava pomoći preduzećima koja se bave proizvodnom djelatnošću da sačuvaju tekuću likvidnost, koja je ugrožena zbog smanjenog obima posla i narudžbi.

Apelirao je na poslodavce da ne otpuštaju radnike, jer će pravo korištenja sredstava iz programa podsticaja Ministarstva za privredu imati samo firme koje nisu davale otkaze, saopćeno je iz Press službe ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti