INZ sarađuje sa obrazovnim institucijama u ZDK u prevenciji širenja Covida-19

09.04.2020. 11:53 / Izvor: Akta.ba
INZ sarađuje sa obrazovnim institucijama  u ZDK u prevenciji širenja Covida-19

U cilju održavanja kontinuiteta dobrog općeg sanitarno-higijenskog stanja školskih objekata u redovnim uslovima, upućene su preporuke.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je, i pored otežanih uvjeta rada i vanrednog stanja u oblasti obrazovanja, nastavio saradnju sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Pedagoškim zavodom Zenica i svim osnovnim i srednjim škole i fakultetima  na području ovog kantona.

"Svjesni aktuelne situacije sa koronavirusom, ali i kontinuiranih preporuka koje svi dobijamo od nadležnih ministarstava i kriznih štabova, kao i činjenice da djeca trenutno ne pohađaju nastavu, ipak su proteklih dana preko nadležnih upućujene preporuke i savjeti, u ime Službe za školsku higijenu INZ-a", ističe doc.dr. Nino Hasanica, stručni saradnik u ovoj Službi.

Preporuke su dostavljene svim osnovnim i srednjim školama i fakultetima na području ZDK putem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškog zavoda Zenica, te putem e-maila svakoj pojedinoj školi i fakultetu.

U cilju održavanja kontinuiteta dobrog općeg sanitarno-higijenskog stanja školskih objekata u redovnim uslovima, upućene su preporuke koji bi prosvjetnim radnicima i upravana obrazovnih ustanova mogle biti od koristi i sada u vrijeme pandemije.

"Preporuke se odnose na ličnu zaštitu i zaštitu ljudi u okruženju, ali i na pripremu svog radnog mjesta čime će svaki pojedinac na jednostavne načine doprinijeti sprečavanju širenja koronavirusa u našim lokalnim zajednicama", ističe Hasanica.

Posljedice djelovanja virusa Covid-19 su uglavnom blage, pogotovo za djecu i mlade. Međutim, mogu lako izazvati i ozbiljniji tok bolesti, pogotovo kod starijih ili hronično bolesnih. Zbog toga je potpuno normalno osjećati se zabrinuto, ali je neophodno tu zabrinutost usmjeriti u poduzimanje akcija kojima ćemo zaštititi sebe, svoje voljene i svoju zajednicu.

Između ostalog, navedeno je temeljito pranje ruku, dezinfekcija, pravilna respiratorna higijena, te održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba. Od neprocjenjive je važnosti ostati što više kod kuće za vrijeme pandemije, te biti informisan isključivo nadležnih zdravstvenih institucija i kriznih štabova. Panika nije opcija, oprez jeste, ističu iz Službe za školsku higijenu INZ-a.

U narednim danima i sedmicama, biće nastavljena i interaktivna predavanja i radionice u školama, a shodno aktuelnoj zdravstveno-sigurnosnoj situaciji, ona će se obavljati putem video klipova, priloga i online-predavanja za učenike, uokviru njihove online nastave. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti