Kapo: Trebamo se okrenuti domaćim sirovinama, a mi uvozimo 30 t. žare i zove

21.04.2020. 13:21 / Izvor: Akta.ba

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je bogata biljem i ljekobilje, a opet ga u velikim količinama uvozi kako iz zemalja regije tako i svijeta.

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata raznim priorodnim bogatstvima. Među njih spada bilje i ljekobilje, koje kao i ostalo uvozimo u velikim količinama, kako iz zemalja regije tako i svijeta.

Samo u prošloj godini BiH je uvezla oko 30 tona suhe zove i desetak tona žare.

Predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" Admir Kapo za Akta.ba je kazao da je jasno da naša zemlja već godinama uvozi sve i svašta, pa tako žaru i zovu kojom naša zemlja obiluje.

"Nažalost u BiH se uvozi sve i svašta. U prošloj godini naša zemlja je samo iz Srbije uvozla suhu žaru i zovu, koje na našem području ima u dovoljnim količinama. Uvezeno je oko 30 tona.  Za ove sirovine moguć je i otkup gdje se suha zova otkupljuje po cijeni od osam eura a žara tri eura", kaže Kapo.

Naše neodgovorno ponašenje, kako Kapo kaže ogleda se i u enormnom uvozu vode.

"Uvoziti i kupovati nešto što kvalitetom ne može parirati našim proizvodima i na to praviti deficit 100 miliona KM pokazuje u kakvom smo mi stanju. Ne želim upotrijebiti neke teže termine ali se moramo dobro zabrinuti kako sami sebe uništavamo", rekao je Kapo.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje stanovnici BiH su prošle godine popili 189.198 tona vode iz uvoza ukupne vrijednosti 171,176 mil KM, što je više za 16,79 miliona maraka ili skoro 10 posto u odnosu na godinu ranije.

Podaci VTK BiH govore da je u 2019. godini Bosna i Hercegovina ostvarila ukupan obim robne razmjene u iznosu od 31.746.327.000 konvertibilnih maraka (KM), od čega izvoz čini 11.869.563.000 milijardi, a uvoz 19.876.764.000.

Podaci pokazuju da je uvoz u BiH blago povećan, za oko 280 miliona KM a uzrok povećanja uvoza je rezultat privredne aktivnosti u zemlji, odnosno povećanom domaćom potrošnjom i variranju cijene nafte i naftnih derivata u proteklom periodu. Dobru pokrivenost uvoza izvozom BiH ostvaruje sa Njemačkom i Italijom, dok suficit ostvaruje u razmjeni sa Austrijom.

Trenutne ekonomske i finansijske posljedice izazvane globalnom pandemijom koronavirusa pokazale su ogroman značaj domaće proizvodnje kao i važnosti mnogo veće upotrebe domaćih proizvoda kako bi cijela zemlja u konačnici imala ekonomsku korist.

Kapo kaže da mi možemo proizvoditi skoro sve kad je prehrana u pitanju i na taj način smanjiti deficit koji sad bez ikakve potrebe pravimo i sebe  dovodimo u stanje siromaštva.

"Uvijek treba kupovati i koristiti domaće proizvode i sirovine, jer tako razvijamo cijelo društvo, a sad u vanrednim situacijama posebno vidimo šta znači imati domaće kompanije koje koriste svoje sirovine i mogu snabdijevati tržište. Svako radno mjesto je postalo prevažno, a kupovinom naših domaćih proizvoda čuvamo i radna mjesta mnogih ljudi", kazao je Kapo, dodajući da je kriza prilika za promjenu.

Naglasio je da građani BiH kada idu u kupovinu, posebno u doba krize, trebaju gledati da li na artikli ima znak sa zvjezdicom, što je garant da je proizvod nastao u BiH.

"Kupujmo proizvode koji su zaista proizvedeni u BiH, bar kod 387 ne znači da je proizvod iz naše zemlje, a znak bh. kvalitete - zvjezdica je garant da je proizvod iz BiH. Okrenimo se našim resursima i proizvodimo što više sirovine", rekao je Kapo.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti