Smailbegović: Neka Sindikat predloži svoje izmjene Zakona o radu

25.04.2020. 10:24 / Izvor: Oslobođenje
Smailbegović: Neka Sindikat predloži svoje izmjene Zakona o radu

Sada nas FBiH pomalo prebacije na kantone, da tamo probamo napraviti dodatne benefite, kazao je Smailbegović, komentarišući usvajanje korona zakona.

Bolje je imati ikakav, nego nikakav zakon, kazao je za Oslobođenje Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH komentarišući Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa, koji je poznat i kao korona zakon.

"Mi smo svo vrijeme govorili da se ovo treba isforsirati da se usvoji što prije. Sad je već maj i vrijeme nam nije išlo na ruku. Mi ćemo se sada očito morati fokusirati na sljedeće korake. To je prije svega da vidimo sa kantonima šta se može uraditi po pitanju pomoći privredi, odnosno da sada kantoni naprave svoje programe koji će biti komplementarni ovom zakonu. Nakon ovog zakona dolazi garancijski fond i tu treba kvalitetni kriteriji da se pripreme, kako bi se novac iz tog fonda pravilno usmjerio", kazao je Smailbegović.

On se osvrnuo i na pojedine amandmane, koje je pripremila Vlada FBiH i koji su postali sastavni dio zakona.

"Zakon nije doživio bitne izmjene u odnosu na ono što smo imali. Jedna je izmjena u članu koji se odnosi na kriterije, gdje su promijenili da osnovica nije januar i februar ove godine, nego je isti mjesec prošle godine. Mi smo predlagali da se donesu tri kriterija i da se primjenjuje onaj koji najviše odgovara svakom od poslovnih subjekata. Oni su odlučili da to bude jedan kriterij, a on obuhvata najveći broj firmi. Obim nije izmijenjen. Ostalo je i dalje da će Vlada osigurati doprinose na minimalac. Mi smo mislili da će se tu napraviti neki širi obuhvat. Sada nas FBiH pomalo prebacije na kantone, da tamo probamo napraviti dodatne benefite u smislu minimalnih plata i drugo za ove koji su ugroženi. Amandman kojim su skratili rok sa 90 na 60 dana za uplatu javnih prihoda, ne mislim da je to nešto nepovoljnije i ne mislim da je to velika stavka u cijelom zakonu. To su zatezne kamate koje nisu veliki iznos", dodao je Smailbegović.

Naredni veći korak, prema njegovim riječima, je usvajanje izmjena Zakona o radu.

"U ponedjeljak je zakazana sjednica Ekonomsko socijalnog vijeća i ja želim ovom prilikom da pozovem Sindikat, koji se dosta digao protiv ovog zakona, da oni naprave svoj prijedlog i izađu sa njim. Oni sasmo govore kako im se ovaj prijedlog ne sviđa. To je uredu, ali neka napišu tri rečenice, naprave svoj prijedlog i onda ćemo mi pričati o te tri rečenice. Napravljen je zakon od 11 članova i oni su protiv samo jednog od tih članova. Nije rješenje samo govoriti", zaključio je Smailbegović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti