Poslije koronavirusa opasnost od bakterije legionela

27.04.2020. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Poslije koronavirusa opasnost od bakterije legionela
OTVORI GALERIJU

Legionarskom bolešću ljudi se zaraze kada se bakterije legionele šire zrakom kao aerosol iz izvora vode, poput hidromasažnih kada..

Razmislite o zraku koji svakodnevno udišete u klimatiziranim sobama. Razmislite o svom radnom mjestu, uredima, bolnicama, hotelu u kojem ste proveli odmor, školama, domovima za starije osobe, teretani, trgovačkim centrima. Vrlo često su takva okruženja opremljena sustavima za klimatizaciju gdje je zrak koji prolazi kroz kanale kontaminiran bakterijama i virusima koji mogu uzrokovati bolesti i infekcije. 

Naime, svi prostori koji su bili zatvoreni tokom pandemije koronavirusa, kao što su hoteli, ugostiteljski objekti, zanatske radnje, škole, vrtići, u opasnosti su da nakon njihovog otvaranja izazovu jednu drugu opasnu zarazu, a to je legionarska bolest.

Ovu bolest izaziva bakterija legionela, a kako je kazao direktor kompanije Grizelj i istaknuti bh. preduzetnik Tomislav Grizelj, liječenje legionele može trajati i do šest mjeseci, a inkubacija traje do deset dana.

"Poslije koronavirusa sasvim normalno posljedica je da ćemo dobiti još jednu opasnu zarazu i jače opterećenje bakterijološko - legionelu, koja se teško liječi", kazao je Grizelj.

Rješenje je izvršiti dezinfekciju sustava za klimatizaciju, ali kada se taj postupak obavi, potrebno je održavati optimalne higijenske uvjete i spriječiti kontaminaciju unutar prostorija, a ne unutar cijevi.

On je preporučio svim vlasnicima javnih objekata i inspekcijskim organima u BiH da posvete pozornost kada je u pitanju prvo čišćenje objekata koji se nisu dugo koristili.

"Poslije toga potrebno je izvršiti dezinfekciju prostora kada su u pitanju površine, ventilacioni kanali, vododvodni sistemi, uključujući i hidrantske mreže. Potrebno je da se izvrši dobro ispiranje, da se izvrši dezinfekcija i tek kada se od Zavoda za javno zdravstvo dobije odobrenje da je voda ispravna za konzumiranje da se objekat smije staviti u funkciju, da ne bi bilo posljedica za građanstvo", upozorio je Grizelj.

Prema njegovim riječima, prije puštanja u funkciju javnih objekata potrebno je izvršiti dobro čišćenje odnosno pranje prostora pa se tek onda mora provesti uspješna dezinfekcija.

Dodao je da ni BiH kao ni zemlje u okruženju nisu spremne za legionelu, kao što nisu bile spremne ni za koronavirus, te da se liječi puno teže od korone i ostavlja puno veće posljedice.

Kako bi se to spriječilo poduzeto je nekoliko mjera sa državnim ministarstvima i epidemiolozima o tome ko može raditi sanitaciju i pod kojim uvjetima. Budući da je uredbu o zatvanju objekata dala Federalna uprava civilne zaštite, onda će vrlo vjerovatno tu uredbu donijeti upravo oni.

Navodi kako BiH ima EU direktivu koja govori o postupanju i ko može raditi pripremu otvaranja objekata odnosno dezinficiranja.

"Ali to nije 3D, ovo se zove sanitacija", ističe on, napominjući kako je vrijeme da se krene u dezinfekciju i sanitaciju velikih objekata i hotela.

Legionella, što je to i kako se uzima

Legionelloza ili legionarska bolest je zarazna bolest koja pogađa respiratorni sustav, a uzrokovana je uglavnom bakterijom Legionella pneumophila. Legionelle, koje još uvijek postoje u pedesetak različitih bakterijskih vrsta, gnijezde se u vodi i prenose se kroz nebuliziranu vodu, udisanjem, odnosno disanjem kapljica aerosola koje sadrže zaraženu maglu. Ako su te kapljice dovoljno male, promjera manjeg od 5 mikrometara (tisućinki milimetra), lakše prodiru u respiratorni trakt, gdje mogu širiti infekciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti