Najbolja svjetska rješenja za borbu protiv COVID-19 dostupna u BiH

08.05.2020. 13:06 / Izvor: Akta.ba
Najbolja svjetska rješenja za borbu protiv COVID-19 dostupna u BiH

Kako su odgovorne kompanije povećale sigurnost uposlenika i radnog okruženja u vrijeme pandemije Koronavirusa, beskontaktnim mjerenjem temperature bez stvaranja gužvi u vrijeme pandemije Koronavirusa.

Kako su odgovorne kompanije povećale sigurnost uposlenika i radnog okruženja u vrijeme pandemije Koronavirusa, beskontaktnim mjerenjem temperature bez stvaranja gužvi u vrijeme pandemije koronavirusa

Eskalacijom pandemije koronavirusa, vodeći svjetski proizvođač sigurnosne opreme bazirane na videonadzornim rješenjima, Dahua Technology, prilagodio je svoje proizvode i rješenja kako bi pomogao društvu u otkrivanju jednog od najvažnijih simptoma zaraze, a to je povišena tjelesna temperatura. Tako je kreirano rješenje za beskontaktno mjerenje tjelesne temperature (Human Body Temperature Measurement – HBTM), uz pomoć stacionarnih, preciznih termalnih kamera, Blackbody uređaja i video-snimača sa vještačkom inteligencijom (AI).

Glavna odlika ovog rješenja je upravo preciznost mjerenja. Zahvaljujući Blackbody uređaju koji služi kao referentna tačka u sistemu, nivo odstupanja u mjerenju snižen je čak do 0,3°C, što je jedinstven slučaj na tržištu. Druga rješenja, u vidu običnih termalnih kamera, vrlo često nisu niti namijenjena mjerenju tjelesne temperature ljudi, već su industrijske namjene, dok ostala rješenja koja jesu prilagođena ovoj namjeni imaju odstupanja 1-2 °C, u najboljem slučaju 0,5°C.

"Jedna od važnih prednosti Dahua HBTM sistema jeste i vještačka inteligencija, koju nam omogućava AI video-snimač, uz pomoć koje smo dobili prije svega mogućnost da u realnom vremenu, na osnovu detekcije lica, mjerimo tjelesnu temperaturu grupe prolaznika bez potrebe za zaustavljanjem, što, dakle, omogućava brži protok ljudi. Također, činjenica da je kamera stacionarna doprinosi tome da nema potrebe da se bilo ko izlaže riziku da prilazi ljudima i mjeri im temperaturu ručnim očitanjem, kao što je to slučaj kod ručnih toplomjera i nekih ručnih termalnih kamera. Nadalje, obzirom da se mjerenje temperature vrši na osnovu detekcije lica u tački lica prolaznika, isključena je mogućnost lažnih alarma ukoliko se na lokaciji pojavi neko sa npr. vrućim napitkom", naglasili su iz SYS Company d.o.o. Sarajevo, ovlaštenog distributera Dahua Technology za Bosnu i Hercegovinu.

Napominju da su u veoma teškim tržišnim uslovima koji su vladali nakon širenja koronavirusa u cijelome svijetu, a koji su se ogledali u prije svega strahovitim problemima sa transportom opreme iz Kine i drastičnim poskupljenjima istih, u veoma kratkom roku uspjeli dopremiti prvu pošiljku HBTM setova u Bosnu i Hercegovinu iz kvote za cijelu Europu.

"Na taj način smo, kao odgovoran domaći distributer IT opreme, koji već preko 20 godina posluje na našem tržištu, uspjeli osigurati trenutno najbolje rješenje za precizno beskontaktno mjerenje tjelesne temperature grupe prolaznika. Ovo rješenje već je našlo svoje mjesto u velikim kompanijama i organizacijama koje vode računa da radno okruženje njihovih uposlenika bude sigurno i gdje proizvodnja, odnosno usluge ne bi smjele stati . Jedna interesantna stvar je i da je jedna od najvećih američkih korporacija, Amazon, također izabrala ovo rješenje za zaštitu svojih uposlenika, kao i veliki broj zdravstvenih ustanova, mahom bolnica, unutar Europske Unije, iskoristivši čak i EU fondove za nabavku istih", kazali su iz SYS Company.

Kompanija MANN-HUMMEL BA d.d. Tešanj, proizvodna je kompanija koja je dio multinacionalne MANN+HUMMEL grupacije i u Bosni i Hercegovini zapošljava preko 500 ljudi. U cilju zaštite svojih uposlenika, ali i zaštite procesa proizvodnje, u njihovoj fabrici u Tešnju implementirano je HBTM rješenje.

"MANN+HUMMEL, kao grupacija, veliku važnost pridaje uposlenicima, obzirom da su oni jedan od ključnih segmenata proizvodnje. Tako smo i mi u MANN+HUMMEL BA Tešanj, samom pojavom COVID-19 u BiH, na prvo mjesto stavili zaštitu naših radnika. Kao proizvodna kompanija, ne možemo sebi dozvoliti da, zbog zakonski obavezne samoizolacije ljudi, koji su u neposrednom kontaktu sa osobama zaraženim Koronavirusom, izgubimo čitave naše odjele na 14 dana i više, jer bi to značilo i obustavu proizvodnje, što nikome nije u interesu", rekli su iz MANN+HUMMEL BA d.o.o. Tešanj.. 

S obzirom da je povišena temperatura jedan od glavnih simptoma COVID-19, a uzimajući u obzir i da postoje tehnička rješenja koja mogu u kratkom roku izmjeriti temperaturu veće grupe uposlenika, tako je tešanjska kompanija odlučila podići nivo sigurnosti i implementirati HBTM rješenje proizvođača Dahua Technology.

"Sistem je implementiran u kratkom roku i trenutno svi naši uposlenici prolaze kroz tačku u kojoj im se bez zaustavljanja mjeri tjelesna temperatura, a sav monitoring vrši se u našem nadzornom centru. Implementacija jednog ovakvog rješenja ne samo da je podigla stepen sigurnosti nego je i našim uposlenicima poboljšala osjećaj sigurnosti, što opet utiče na njihovo raspoloženje ali i radni učinak", dodaju iz MANN+HUMMEL BA.

Iz SYS Company na kraju poručuju da je, u doba krize, veoma važno prepoznati stabilnog partnera koji može ponuditi provjerena rješenja iza kojih stoji iskustvo, lokalna podrška, ali i podrška proizvođača, kako ne bismo došli u situaciju da skupo plaćamo jeftina rješenja, koja svojim lošim performansama mogu ugroziti živote ljudi, ali i poslovne procese od kojih svi živimo.

Više informacija o Dahua Technology HBTM rješenju možete dobiti na web-stranici ovlaštenog distributera Dahua Technology za BiH SYS Company d.o.o.: https://www.sys.ba/bs/termalne-kamere/ ili upitom na info@sys.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti