Bolnice su ipak dobile respiratore, a ne oksigenatore

13.05.2020. 19:20 / Izvor: Oslobođenje
Bolnice su ipak dobile respiratore, a ne oksigenatore

Cijena oksigenatora kod dobavljača je 1.000 dolara, a cijena isporučenog respiratora je 21.500 dolara, saopćeno je iz bh. kompanije.

Violeta nije bolnicama u FBiH donirala oksigenatore nego respiratore, zaključak je istraživanja kojeg smo proveli, nakon što je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović jučer iznio ovakvu tvrdnju.

Od direktora Jusufovića, ali i od direktora KB Bihać Hajrudina Havića zatražili smo da nam dostave fotografije kako uređaja koje su dobili, tako i popratnih deklaracija.

Sam doktor Jusufović je danas znatno korigovao svoju izjavu.

Uređaj kojeg je dobila KB Bihać/

Deklaracija uz uređaj kojeg je dobila KB Bihać/

"Želim da ponovim da smo veoma zahvalni komapniji violeta na ovoj donaciji, jer osim ovog uređaja donirali su nam i značajnu količinu druge opreme. Uređaj kojeg smo dobili je napredniji tip ventilatora za neinvazivnu mehaničku ventilaciju. On se primjenjuje preko maske, a ne intubiranjem pacijenta. Međutim, ne možemo ga koristiti za tretiranje pacijenata oboljelih od koronavirusa.", kazao nam je Jusufović.

Uređaj kojeg je dobila UKC Tuzla/

Deklaracije uz uređaj kojeg je dobila UKC Tuzla/

 

Mišljenje laboratorije

Ove fotografije smo proslijedili ovlaštenoj laboratoriji za testiranje medicinske opreme Verlab. Na osnovu deklaracija sa poslanih fotografija dobili smo mišljenje laboratorije Verlab.

"PCV - pritiskom potpomognuta ventilacija uz automatsko održavanje minimalne frekvence disanja (PSV mod ne održava minimalnu frekvencu disanja). Uredjaj tada isporučuje programirani inspiratorni pritisak. Respiratorni volumen tada varira prema elasticnosti i otpora dišnog sistema pacijenta. Promjene u disnoj mehanici dovode do neprepoznatljivih promjena u minutnoj ventilaciji. Posto u ovom modu se ne može premašiti programirani pritisak i distenzija pluća, ovaj se mod koristi kod ARDS pacijenta. CPAP - mod u kom se održava konstantan i jednak pritisak tokom cijelog respiratornog ciklusa. Ovaj se mod koristi kad se bolesnik želi odvojiti od respiratora, jer mu se omogućava da poveća rad disanja. Primjenjuje se uglavnom kod KOPB pacijenta, kongestivnog srčanog zastoja, postaktivacijske respiracijske insuficijencije itd itd). Dakle ovo je neinvazivni respirator. Nije oksigenerator, kako je neko prenio. Nema modove da se koristi kod Covid pacijenata, ali može posluziti za druge pacijente.", kazao je direktor Verlaba Almir badnjević.

Na napise o doniranoj opremi reagovali su i iz komapnije Violeta.

" Izjavom koju su prenijeli mediji u BiH, nanesena nam je velika šteta. Prvo iz čega se vidi ogromna razlika između oksigenatora i respiratora je cijena. Nije u redu da se uspoređuju dva potpuno različita medicinska pomagala čija je razlika u cijeni ogromna. Ostali smo zatečeni izjavom dr. Jusufovića, još više zbog same činjenice da informacija dolazi od stručnog kadra tako velike medicinske ustanove. Cijena oksigenatora kod dobavljača je 1.000 dolara, a cijena isporučenog respiratora je 21.500 dolara, u prilogu faktura. Prije narudžbe, sve respiratore kao odgovarajuće, potvrdio je stručni tim s anesteziologom iz SKB Mostar.", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću ove kompanije.

Faktura za donirane respiratore/

Stav anesteziologa

Također su nam dostavili i mišljenje anesteziologa SKB Mostar Luke Vrdoljaka, koji je pregledao popratnu dokumentaciju, kao i uputstvo za upotrebu, koje je došlo uz ove uređaje.

"Ovaj uređaj se koristi za tretman COVID-19 bolesnika. U uputstvu piše da je namijenjen za respiratorno zatajenje, kroničnu respiratoru insuficijenciju, apneu u snu i druge uporabe pod liječničkim nadzorom. Itekako se moze koristiti kod COVID 19, pogotovo CPAP Maska može spasiti bolesnika od uspavljivanja i stavljanja tubusa.", stav je Vrdoljaka.

On je dao i podrobnije mišljenje o uređaju i njegovoj namjeni.

"Medicinska terminologija oksigenator odnosi se na dio koji se koristi za ekstrakoroporalnu cirkulaciju i zadaća mu je dostava kisika krvi. To nismo poručili niti je potonji dostavljen. Ukoliko se misli na pojednostavljeno i pogrešno korištenje medicinske terminologije u sklopu oksigenatora koji se priključi na dovod kisika i ovlaživač te spoji na facijalnu masku ili nostrile; navedeno nismo isporučili .Radi se o uređaju s kojim se može kontrolirati koncentracija kisika u dostavljenoj smjesi plinova kao i različiti modusi ventilacije. Jasno u papirima dostavljenog uređaja se navodi da je riječ o neinvazivnom respiratoru, a ne oksigenatoru. Konzultirajuci dobavljača isti se uz preinaku i stručno osoblje može koristiti kao invazivni respirator. Te ga kao takvog koriste u Kini. Dakle, oksigenator nije poručen niti je dostavljen.", kazao je Vrdoljak.

Certifikati za donirane respiratore/

 

Također, iz Violete su proslijedili i izjavu dobavljača Henan Anga Healthlife Industry Co., Ltd.

" Ukoliko bolnica želi koristiti GA ST 40 kao invazivni respirator, uklonit će masku, spojiti ventil za protok platforme i zatim spojiti navojnu cijev kako bi pacijenta povezali s plinskim rezom ili transnazalnom kanulacijom. GA ST 40 je vrhunski neinvazivni respirator i fokusiran je na liječenje. Preporuka je stručna pomoć ako se koristi kao invazivni respirator.", navedeno je u obrazloženju ove kompanije.

Na kraju su iz Ureda za odnose s javnošću navedene bh. kompanije naglasili kako im je žao što je njihov humani čin dobio negativne konotacije, prenosi Oslobođenje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti