Čitluk usvojilo odluku o pomoći poduzetnicima pogođenim koronavirusom

17.05.2020. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Čitluk usvojilo odluku o pomoći poduzetnicima pogođenim koronavirusom

Odluka o mjerama za pomoć gospodarstvenicima usvojena je jednoglasno.

Informacija o proglašenju nepogode uzrokovane koronavirusom COVID – 19 i mjere pomoći poduzetnicima sa područja općine Čitluk koji su pogođeni posljedicama proglašene nepogode bile su glavne točke dnevnog reda  38. sjednice Općinskog vijeća Čitluk. Uz poštivanje propisanih higijensko – epidemioloških mjera sjednica je održana u kongresnoj dvorani Hotela Brotnjo.

O posljedicama koronavirusa vijećnice i vijećnici OV Čitluk razgovarali su i pod točkom dnevnog reda na kojoj su razmatrane mjere pomoći poduzetnicima pogođenim posljedicama proglašenja nepogode uzrokovane koronavirusom COVID – 19. 

Mjere pomoći poduzetnicima, koji su zbog odluka donesenih na općinskoj i višim razinama vlasti, obustavili gospodarsku aktivnost na području općine Čitluk u skladu sa danas usvojenom odlukom odnose se na oslobađanje obveze plaćanja: komunalne naknade za razdoblje trajanja zabrane rada po zapovijedi stožera civilne zaštite i obveze plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Općine Čitluk u kojima se nije mogla obavljati djelatnost za razdoblje trajanja zabrane po zapovijedi stožera civilne zaštite.

Za isto razdoblje poduzetnici će biti oslobođeni obveze plaćanja naknada za: korištenje javnih površina, naknada (računa) za odvoz komunalnog otpada, naknada za postavljanje reklamnih panoa i/ili displeja na području općine Čitluk, naknada za površine uz ceste na kojim se postavljaju reklame i obveze plaćanja naknada za postavljanje reklama na objekte.

Jedna od mjera pomoći poduzetnicima bit će i obustava svih ovršnih postupaka i postupaka prisilne naplate koji su pokrenuti od strane Općine ili poduzeća i ustanova kojima je osnivač Općina Čitluk za vrijeme dok traje stanje prirodne nepogode.

Navedena oslobađanja od obveze plaćanja odnose se na razdoblje od 01. travnja do posljednjeg dana u mjesecu u kojemu je ukinuta zabrana, uz mogućnosti produženja koja ovisi od epidemiološke situacije na području općine Čitluk.

Riječ je o prvom setu mjera pomoći poduzetnicima, dok će Općina Čitluk u suradnji sa višim razinama vlasti kao dodatne mjere osigurati naknade za poduzetnike, obrtnike i zaposlenike koji su prestali sa radom u vrijeme trajanja epidemije koronavirusa te za sve osobe koje su zadržane na svojim radnim mjestima.

Ovim mjerama nastoji se pomoći i rasteretiti privatni sektor, posebice obrtnike, mala i srednja poduzeća te osigurati likvidnost poslovanja gospodarstvenika na području općine Čitluk.

Odluka o mjerama za pomoć gospodarstvenicima usvojena je jednoglasno.

Na sjednici Vijeće je takođe usvojilo prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika o radu Općinskog vijeća Čitluk kojim se omogućava da se iznimno, u izvanrednim okolnostima održavaju online sjednica: radnih tijela Vijeća, Kolegija i same sjednice Općinskog vijeća Čitluk, kao i dostavljanje materijala za pripreme sjednice elektronskim putem.

Vijećnici su dali svoju suglasnost za dodjelu koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije.

Zahtjeve za dodjelu koncesija za obavljanje navedene djelatnosti podnijela su tri gospodarska društva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti