Alternativa iskoristila krizu: Orijentisali se na regionalno i EU tržište

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Alternativa iskoristila krizu: Orijentisali se na regionalno i EU tržište

Sarajevsku kompaniju Alternativa nije pokolebala kriza izazvana koronavirusom da nastavi sa svojim planovima.

18.05.2020. 10:41 / Izvor: Akta.ba

Sarajevsku kompaniju Alternativa nije pokolebala kriza izazvana koronavirusom da nastavi sa svojim planovima.

Sarađujući sa kineskim kompanijama, imali su sreću da se odmah na početku epidemije koronavirusa u Kini upoznaju sa njegovim negativnim posljedicama. Podijelili su iskustva sa kineskim partnerima i u najvećoj mjeri dobro su se pripremili za nadolazeće probleme.

Prve nabavke dezinfekcionih sredstava izvršili su još mjesec dana prije proglašenja pandemije, izdali su i upute za ponašanje uposlenika, te su organizirali smjenski rad i rad od kuće, a sve u cilju minimiziranja kontakta  i socijalne interakcije.

„Obezbijedili smo zavidnu količinu repromaterijala na lageru, što nam je pomoglo da ugovorene poslove izvršimo na vrijeme. Imali smo jako puno ranije ugovorenih izvoznih poslova, pri čemu smo se suočili sa problemom transporta. Međutim, zahvaljujući našim partnerima koji se bave transportnim uslugama i u vrlo otežanim uvjetima prekogranične komunikacije, u prva tri mjeseca ove godine izvezli smo preko 300 šlepera naših proizvoda, čime smo uspjeli realizovati sve predviđene projekte“, kazali su za poslovni portal Akta.ba u ovoj kompaniji, pojašnjavajući kako su u prva četiri mjeseca tekuće godine povećali obim prodaje za 35 osto u odnosu na prošlu godinu, što je zavidan rezultat s obzirom da su materijali kojima se bave građevinsko-investicionog karaktera.

Na početku godine ova kompanija je planirala investiciju od dva miliona KM u opremu i objekte. Uprkos trenutnoj situaciji, nisu odustali od ovog projekta, te mogu slobodno reći da su realizovali skoro polovinu predviđenih poslova.

Također u periodu od proglašenja pandemije pa do danas nije bilo otpuštanja uposlenika, niti razmišljaju na tu temu.

„Ozbiljna kompanija poput Alternative d.o.o. u svom poslovanju uvijek predviđa i moguće poslovne rizike“, kažu u Alternativi, tako da se neće javljati za bilo kakve poticaje i pomoć od strane bilo kojeg nivoa vlasti. Smatraju da pomoć treba isplatiti kompanijama i obrtnicima čije je poslovanje bilo potpuno ili u najvećoj mjeri prekinuto. Svjesni su da su sredstva koja se mogu izdvojiti za ove namjene potpuno limitirana i da ih treba prvenstveno usmjeriti za očuvanje radnih mjesta.

„Nekad je neko rekao da je kriza nova šansa, a mi se u potpunosti slažemo sa tom konstatacijom. Imamo nove jasne planove šta raditi u ovom momentu, orijentisani smo na regionalno tržište i tržište EU. Kupci žele dobre i kvalitetne proizvode, a tada mi postajemo njihovi dobavljači. Činjenica je da će određene kompanije trebati finansijsku potporu i da će samim tim generirati potrošnju, što će u konačnici stabilizovati kompletan sistem“, pojašnjavaju u Alternativi.

Dodaju kako su bh. kompanije nebrojeno puta do sada pokazale da se mogu nositi sa krizama, tako da i za ovu procjenjujemo da ćemo puno brže izaći iz problema, nego što nam to trenutni brojevi pokazuju.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti