Projekt "Ćiro-put svjetske baštine" obogatit će turističku ponudu Hercegovine

19.05.2020. 13:31 / Izvor: Akta.ba
Projekt 'Ćiro-put svjetske baštine' obogatit će turističku ponudu Hercegovine

Projektom se promovira kulturni turizam i turizam na otvorenom duž pruge starog kolosijeka koja je nekada povezivala tri države šire regije.

EU odobrila je 34 razvojna projekta kroz poziv EU4Business za BiH te je dodijeljeno ukupno 4,7 milijuna eura bespovratnih sredstava. U sektoru kulturnog turizma odobren je projekat “Ćiro – put svjetske baštine” partnera Redaha, Grada Mostara, Čapljine, Ravnog, i Stoca.

Lokacije na kojima će se implementirati projekt su Stolac, Ravno, Čapljina i Mostar. Projekt “Ćiro – put svjetske baštine” je nastavak nastojanja da se turistička ponuda Hercegovine, područja bogatog kulturnim, povijesnim i vjerskim naslijeđem, proširi autentičnim pričama i činjenicama.

Projektom se promovira kulturni turizam i turizam na otvorenom duž pruge starog kolosijeka koja je nekada povezivala tri države šire regije.

Projekt će kreirati turističku ponudu kojom se posjetiteljima predstavlja nekoliko povijesnih atrakcija a koja se uvezuje s autentičnom kuhinjom i aktivnostima na otvorenom.

Korisnici projekta, odnosno mikro, mala i srednja poduzeća, kako u turizmu, tako i u srodnim ekonomskim sektorima u ruralnim područjima i duž biciklističke staze Ćiro, će povećati svoju prodaju i otvoriti nova radna mjesta.

Projekt provodi Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH, ukupna vrijednost projekta je 738.123,00 KM, dok su odobrena sredstva 590.300,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti