Općina Centar uskoro donosi rješenje o parcelaciji lokacije kompleksa Penny Plus

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Centar uskoro donosi rješenje o parcelaciji lokacije kompleksa Penny Plus

Donošenjem pravomoćnog rješenja o parcelaciji na lokalitetu objekata firme Penny plus u Velešićima stvaraju se pravne osnove za dalji rad Zavoda za izgradnju KS.

21.05.2020. 18:22 / Izvor: Akta.ba

S obzirom na brojne upite građana i izuzetan značaj realizacije projekta izgradnje Prve transverzale kao javnog interesa Kantona Sarajevo i Općine Centar, a u vezi pokretanja postupka rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na lokalitetu na kojem je smješten poslovni kompleks firme Penny plus u Velešićima, Općina Centar u saopćenju za javnost ističe da je putem Službe za imovinsko-pravne odnose, geodetske poslove i katastar nekretnina u dva navrata donosila rješenje o provođenju tehničkih promjena u katastarskom operatu (parcelacija), a da je na ta rješenja firma Penny plus imala žalbe.

Postupajući po žalbi, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kao drugostepeni organ, uvažila je žalbu i poništila rješenja u oba slučaja i predmet vratila prvostepenom organu na ponovni postupak i odlučivanje.

"Općina će u ponovnom postupku, poštivajući upute drugostepenog organa, a na osnovu pravomoćnog rješenja Službe za urbanizam i zaštitu okoliša, kojim je izdata urbanistička saglasnost Ministarstvu saobraćaja KS-Direkcija za puteve KS za izgradnju Prve transverzale na dionici Kranjčevićeva-Bare-Hotonj, do granice sa općinom Vogošća (tunela Kobilja glava na Šipu), a u svrhu privođenja zemljišta krajnjoj namjeni u skladu sa regulacionim planom, donijeti novo rješenje o parcelaciji i za ovu lokaciju.", navodi se u saopćenju. 

"Donošenjem pravomoćnog rješenja o parcelaciji na lokalitetu objekata firme Penny plus u Velešićima stvaraju se pravne osnove da Zavod za izgradnju KS, kao nadležna kantonalna ustanova, nastavi postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u svrhu izgradnje Prve transverzale na dionici Kranjčevićeva-Bare-Hotonj, do granice sa općinom Vogošća, odnosno tunela na Šipu", zaključak je saopćenja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti