LIR Evolucija 01. juna počela provođenjem projekta Eko HUB

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

LIR Evolucija 01. juna počela provođenjem projekta Eko HUB

Eko HUB je finansiran u sklopu projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansijski podržava Vlada Švedske.

11.06.2020. 13:55 / Izvor: Akta.ba

LIR Evolucija je 01. juna 2020. počela sa provođenjem projekta Eko HUB Banja Luka. Eko HUB je finansiran u sklopu projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansijski podržava Vlada Švedske. Projekat se implementira na području JLS Banja Luka, Prijedor, Čelinac, Prnjavor i Derventa.

Cilj projekta je da se dodatno osnaže kapaciteti LIR Evolucije kao Regionalnog lidera Eko HUBa Banja Luka, kako bi uticao na povećanu svijest o zaštiti okoliša, iniciranje lokalnih akcija, pružao edukativnu i stručnu podršku drugim organizacijama i školama, te distribuisao najrelevantnije informacije u oblasti okoliša.

LIR će biti u stalnom kontaktu sa ostalim Eko HUBovima i donatorom, organizacijama civilnog društva, relevantnim institucijama, školama, stručnim licima, medijima i mladima kako bi zajednički, sinhronizovano i snažno djelovao na lokalnom projektnom području.   

Projekat će putem regionalnog HUB-a uključivati korisnike kroz edukacije za lokalne aktere, organizaciju sastanka na kojem će CPCD predstaviti Certifikacioni mehanizam za Eko škole i pružanje podrške školama u procesu sticanja certifikata Eko škola, organizaciju 15 lokalnih inicijativa, sastanke i pružanje podrške kompanijama aktivnim u oblasti društvene odgovornosti i zaštite okoliša, komunikaciju sa donosiocima odluka i drugim lokalnim akterima o pitanjima zaštite okoliša, podršku i ostvarivanje partnerstva sa organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom okoliša na području JLS.

LIR će u sklopu projekta implementirati 15 lokalnih inicijativa na teme od značaja za zaštitu životne sredine. Svrha inicijativa je da ukažu na trenutne probleme u životnoj sredini, koje svi učesnici mogu riješiti zajedničkim djelovanjem. Inicijative će predstavljati konkretno rješenje određenog problema i ukazivati na najbolje prakse koje pojedinac može primijeniti. Neke od ideja koje će biti predložene za inicijative su: podjela kompostera za osnovne i srednje škole, podjela cekera (kako se ne bi koristile plastične vrećice), postavka pepeljara za vanjske prostore, edukacije o otpadu i prikupljanje određene vrste otpada, radionice za rukotvorine od odbačenih stvari, i slično. Svrha ovih akcija jeste da različiti lokalni akteri uvide da zajedničkim radom i malim promjenama mogu dovesti do poboljšanja u svom lokalnom prostoru, te unaprijediti i očuvati životnu sredinu.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti