Potpisan Ugovor za realizaciju programa podrške preduzetništvu u Zenici

15.06.2020. 15:05 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Ugovor za realizaciju programa podrške preduzetništvu u Zenici

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i izvršna direktorica Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo Mirela Omerović potpisali su danas Ugovor o partnerstvu.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i izvršna direktorica Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo Mirela Omerović potpisali su danas Ugovor o partnerstvu.

Ugovorom se Grad Zenica i Investicijska fondacija IMPAKT Sarajevo obavezuju da će na području Grada Zenica realizovati program podrške preduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja.

Ugovorne strane saglasne su da će zajednički raditi na realizaciji i daljem razvoju programa podrške preduzetništvu na području Grada sa ciljem pružanja podrške postojećim preduzetnicima te pružanja podrške osnivanju i radu novih poslovnih subjekata.

Projekat YEP Inkubator poslovnih ideja je uspješno proveden na području Grada Zenica tokom 2018. godine.

Program obuhvata javni poziv, odabir korisnika za koje će biti osigurana preduzetnička obuka te dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za pet najboljih poslovnih ideja u gradu Zenica.

Za realizaciju Programa podrške razvoju preduzetništva Grad Zenica osigurao je sredstva u iznosu od 15.000,00 KM, dok će Investicijska fondacija IMPAKT sufinansirati Program sredstvima u iznosu od 25.000,00 KM.

"Ovo je još jedan od programa u koji smo uključeni kao lokalna zajednica, a s ciljem podrške našim sugrađanima koji imaju poslovne ideje. Mnoge mjere prvi put su pokrenute upravo u posljednje tri i po godine. Raduje me što ćemo u saradnji sa Investicijskom fondacijom IMPAKT osigurati finansijsku i stručnu podršku za pet najboljih poslovnih ideja", rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.   

Ponovio je kako Gradska uprava Zenice poduzima niz mjera kako bi se kod mladih osoba pokrenuo poduzetnički duh za osnivanje vlastitih biznisa.

Izvršna direktorica Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo Mirela Omerović najavila je da će naredne sedmice biti raspisan Javni poziv za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja.

Zajednička saradnja u Gradu Zenica već je rezultirala programom mentorske i savjetodavne podrške za postojeće obrtnike i preduzetnike, a planirana je i uspostava Lokalnog partnerstva za zapošljavanje i preduzetnišvo te izrada Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje i preduzetništvo.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) provodi Investicijska fondacija IMPAKT Sarajevo u saradnji sa 32 lokalne zajednice u BiH, a uz podršku Vlade Švicarske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti