Pogledajte kako su poslovali operateri poštanskog saobraćaja u BiH?

22.06.2020. 14:00 / Izvor: Akta.ba

Ukupni prihod javnih i privatnih poštanskih operatera u Bosni i Hercegovini u 2019. godini iznosi 278,7 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za poštanski promet BiH

Ukupni prihod javnih i privatnih poštanskih operatera u Bosni i Hercegovini u 2019. godini iznosi 278,7 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za poštanski promet BiH, saznaje Akta.ba.

Prema dostavljenim podacima tri javna poštanska operatera, JP BH Pošta, HP Mostar i Pošte Srpske ostvarili su ukupni prihod od 188,4 miliona KM, od čega je 114,1 milion ostvaren od poštanskih usluga. U tom segmentu, najbolje je poslovala JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo sa prihodom od 95,3 miliona KM, dok je ukupan prihod ostvaren od poštanskih usluga 62,2 miliona KM.

Kada je riječ o privatnom sektoru, kompanije su u 2019. godini ostvarile 90,2 miliona KM prihoda. Od toga 28,5 miliona KM ostvareno je pružanjem poštanskih usluga.

Najveći prihod u bilansu uspjeha prijavila je banjalučka firma Euro Express sa 16 miliona KM, dok je po prihodu ostvarenom od poštanskih usluga najviše prihodovao X-Express sa 6,7 miliona KM koji je u 2019. godini obavio više od 600 hiljada poštanskih usluga.

Odmah iza njega je AKS d.o.o. Zvornik koji nema prijavljen broj poštanskih usluga, ali ima ostvaren prihod od poštanskih usluga od 4,7 miliona KM. Podsjetimo, radi se o kompaniji koja je se bavi uslugom brze pošte, registrovana je u Zvorniku, a firma istog naziva postoji i u susjednoj Srbiji. Firma je u maju ove godine ostavila svoje klijente bez robe i novca, njihova skladišta su ispražnjena, kuriri su dobili otkaz.

Detaljne informacije o prihodu ostalih kompanija koje prijavljuju prihod Agenciji za poštanski promet BiH, pogledajte u tabeli

Privatni operateri poštanskog saobraćaja 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti