Odluka o novom tenderu za nabavku vodenog topa po okončanju sudskog spora

03.07.2020. 11:02 / Izvor: Akta.ba
Odluka o novom tenderu za nabavku vodenog topa po okončanju sudskog spora

Odluka o raspisivanju novog tendera za nabavku vozila za posebnu namjenu s vodenim topom bit će donijeta po okončanju pokrenutog spora u Sudu BiH.

Odluka o raspisivanju novog tendera za nabavku milion maraka vrijednog specijalizovanog vozila s vodenim topom bit će donijeta po okončanju pokrenutog spora u Sudu BiH, potvrđeno je za Akta.ba iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 

Protiv Odluke o poništenju nabavke motornog vozila za posebne namjene zainteresovani ponuđač pokrenuo upravni spor kod nadležnog Suda, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. 

"Smatramo u ovom momentu ekonomičnijim i svrsishodnijim ne pokretati novu proceduru predmetne nabavke, već će se eventualna odluka o pokretanju novog postupka nabavke motornog vozila za posebne namjene donijeti po okončanju pokrenutog spora, a odluku po istom, Sud, shodno odredbama navedenog zakona, ima obavezu donijeti po hitnom postupku", navode iz Uprave policije.

Podsjetimo, posao isporuke vozila dobila je firma KM Trade d.o.o. Visoko, ali je firma Danial S d.o.o. Tešanj uložila žalbu koja je razmotrena 15. aprila 2020. godine, te se odluka o dodjeli posla KM Tradeu poništava novom odlukom 7. maja 2020. godine uz obrazloženje da ponuda nije potpuna, te da ne ispunjava zahtjeve iz tenderske dokumentacije.

Jasmin Kujović, direktor "KM Trade" izjavio je za Žurnal da su tužili Ured za razmatranje žalbi jer smatraju da je rješenje neosnovano.

"Takođe, i žalbu ‘Danial S’-a smatramo neosnovanom, jer je ova firma ponudila skuplje vozilo, dok je kriterij za odabir bila najpovoljnija cijena. Naša ponuda zadovoljava sve uslove te ćemo isto dokazati na sudu", kazao je Kujović.

S druge strane, iz firme Danial S matraju da su u procesu javne nabavke za MUP KS ponudili mnogo kvalitetnije i povoljnije namjensko vozilo renomiranog svjetskog proizvođač od konkurentske firme.

"Usporedbe radi, razlika u našim ponudama je poput razlike u kvaliteti i performansama automobila niže klase poput Fiata 750, ili nekada popularnog “Fiće” i nekog visokoklasnog Mercedesa. Obzirom da je javnom nabavkom bila predviđena e-aukcija cijena bi na kraju provedenog postupka bila još niža", izjavio je za Akta.ba Hamza Hotić, izvršni direktor firme Danial S.

Inače, procijenjena vrijednost nabavke specijalnog motornog vozila koje se najčešće upotrebljava prilikom razbijanja nasilnih demonstracija iznosi 850.000,00 KM bez PDV-a, odnosno 988.650,00 KM sa PDV-om.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti