Zaštita i promocija kestena: Uspješna realizacija milionskog projekta "Chestnut"

03.07.2020. 15:21 / Izvor: Akta.ba
Zaštita i promocija kestena: Uspješna realizacija milionskog projekta 'Chestnut'

U navedenom periodu realizirano je niz aktivnosti: završena i publikovana Analiza kestenovih šuma sa planom zaštite na daljnjem očuvanju i zaštiti.

Općina Velika Kladuša, nosilac projekta EU, zajedno sa partnerima, Općina Bužim i Poljoprivredni zavod Unsko sanskog kantona iz Bosne i Hercegovine,  te Grad Karlovac, Općina Vojnić i Centar za šljivu i kesten – Petrinja iz Republike Hrvatske, uspješno je realizirala projekat prekogranične suradnje pod nazivom "Zaštita i promocija kestena" koji je sufinansiran u okviru Programa Interreg IPA prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Projekat vrijednosti 589.558,39 EUR / 1.153.075,99 KM okončan je 31.12.2019. godine.

Svi partneri dostavili su Partnerske izvještaje, nakon čega je Općina Velika Kladuša izradila Finalni izvještaj o napretku projekta i proslijedila Upravljačkom tijelu EU u Republici Hrvatskoj na pregled i odobrenje.

Završena je kontrola i odobrenje petog, pretposljednjeg, izvještajnog perioda za koji je partnerima u skladu sa Ugovorom o sufinansiranju refundirano 85% utrošenih i pravdanih sredstava perioda u iznosu 76.946,89 EUR, što je u protuvrijednosti 150.495,04 KM. Pristigla sredstva će se u narednom periodu preraspodjeliti Partnerima u skladu sa vrijednostima nastalih i odobrenih troškova.

U navedenom periodu realizirano je niz aktivnosti: završena i publikovana Analiza kestenovih šuma sa planom zaštite na daljnjem očuvanju i zaštiti; održana dva okrugla stola u Karlovcu i Bužimu na kojima su predstavljeni rezultati analize i Plan zaštite; nastavljeno je sa edukacijama na eksperimentalnom nasadu kestena u Vojniću, te je završeno podizanje eksperimentalnog nasada kestena u općinama Velika Kladuša i Bužim; izvršena nabavka i ispuštanje parazitoida Torymus sinensis kao jedinog biološkog načina suzbijanja kestenove ose šiškarice.

S obzirom da nije odobren uvoz u BiH, ispuštanje je izvršeno u pograničnom dijelu na lokalitetu Petrova Gora i Rujevac. Na temu biološkog suzbijanja kestenove ose šiškarice održan je okrugli stol u Bihaću. Centar za šljivu i kesten izradio je i publikovao Studiju o održivom ekološkom i ekonomskom potencijalu kestena. Uposlenici Poljoprivrednog zavoda USK učestvovali su na stručnoj edukaciji za polensku analizu koja će se koristiti u daljnjem radu institucije.

Više informacija o realiziranim aktivnostima i publikacije možete pronaći na web stranici projekta: https://www.chestnuteu.com/. U narednom periodu očekuje se odobrenje finalnog izvještaja čime će projekat u cijelosti biti tehnički i operativno završen, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti