Raspisani javni pozivi za podršku biznisima marginaliziranih grupa žena

06.07.2020. 09:46 / Izvor: Akta.ba
Raspisani javni pozivi za podršku biznisima marginaliziranih grupa žena

U devet lokalnih zajednica u BiH raspisani su javni pozivi za podršku pokretanju i razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena.

U devet lokalnih zajednica u BiH raspisani su javni pozivi za podršku pokretanju i razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena. Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih žena zajednički osiguravaju jedinice lokalnih samouprava i USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG).

Podrška Fonda namijenjena je razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća kao i seoskih domaćinstava žena žrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladih žena mlađih od 35 godina, žena s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, te žena koje su na neki drugi način marginalizirane, doprinoseći konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

Fond je osnovan početkom 2017. godine, te je kroz njega do sada podržano preko 140 biznisa žena u 18 lokalnih zajednica u ukupnom iznosu od oko 1.220.000 KM. Kreiranjem Fonda između USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama i lokalnih zajednica nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Preduzetnički fond za žene za treći ciklus podrške iznosi oko 420.000 KM, te je njime planirana podrška za oko 50 žena u 9 lokalnih zajednica: Bratunac, Čapljina, Gračanica, Jajce, Milići, Modriča, Osmaci, Srebrenik i Vlasenica.

Na javne pozive se mogu prijaviti žene iz navedenih kategorija koje imaju prebivalište u jednoj od ovih 9 općina/gradova.

 

U nastavku je tabela sa naznačenim krajnjim rokovima za prijave na javni poziv, kao i linkovi za pristup javnim pozivima.

 

Jedinica lokalne samouprave

Krajnji rok za prijavu na javni poziv

Link za pristup javnom pozivu

Opština Bratunac

15. juli 2020.

Kliknuti ovdje

Grad Čapljina

27. juli 2020.

Kliknuti ovdje

Grad Gračanica

15. juli 2020.

Kliknuti ovdje

Općina Jajce

30. juli 2020.

Kliknuti ovdje

Opština Milići

23. juli 2020.

Kliknuti ovdje

Opština Modriča

30. juli 2020.

Kliknuti ovdje

Opština Osmaci

25. juli 2020.

Pogledati na oglasnoj ploči Opštine.

Grad Srebrenik

30. juli 2020.

Kliknuti ovdje

Opština Vlasenica

15. juli 2020.

Kliknuti ovdje

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti