Razvojna agencija Žepče u projektu povećanje zaposlenosti osoba sa invaliditetom

22.07.2020. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Razvojna agencija Žepče u projektu povećanje zaposlenosti osoba sa invaliditetom

Općinski načelnik je dao svoju punu podršku provedbi aktivnosti, koje za cilj imaju poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom.

Općinski načelnik Općine Zavidovići, Hašim Mujanović održao je sastanak sa direktoricom Razvojne agencije Žepče, Brankom Janko. Sastanku su još prisustvovali Almir Mustafić, Šef odjeljenja za razvoj, poduzetništvo, turizam i ekologiju u Općini Zavidovići i Tea Samardžić Memčić, projekt menadžer u Razvojnoj agenciji Žepče.

Povod sastanka je bio provedba intervencije koja za cilj ima povećanje zaposlenosti osoba sa invaliditetom (OSI) kroz provođenje specijalističkih obuka i posredovanje između nezaposlenih OSI i potencijalnih poslodavaca. Intervenciju provodi Razvojna agencija Žepče i Udruženje građana Nešto Više u saradnji sa projektom MarketMakers.

Intervencija je nastavak aktivnosti istraživanja koje je provedeno početkom 2020. godine, a fokusiralo se na karijerne afinitete osoba sa invaliditetom (OSI) i potrebe za radnom snagom potencijalnih poslodavaca sa područja općina Zenice, Žepča, Maglaja i Zavidovića. Provedeno istraživanje je pokazalo potrebu za organizovanjem obuka za osobe sa invaliditetom u cilju povećanja njihovih mogućnosti za zapošljavanje.

Druga faza intervencije uključuje aktivnosti organizovanja obuka za OSI, animiranje OSI da se uključe u obuke, afirmiranje poslodavaca da angažuju OSI, izradu modaliteta finansiranja obuka koje za cilj imaju povećanu zaposlenost osoba sa invaliditetom te iznalaženje finansijskih sredstava za sufinansiranje obuka.

Općinski načelnik je dao svoju punu podršku provedbi aktivnosti, koje za cilj imaju poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i stvaranje mogućnosti za radni angažman ovih kategorija društva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti