U Travniku prezentiran projekt "Staza stare pruge"

22.07.2020. 14:46 / Izvor: Fena
U Travniku prezentiran projekt 'Staza stare pruge'

Cilj je uspostaviti biciklističku stazu na relaciji Lašva – Jajce, u dužini od oko 105 km, te u budućnosti kontinuirano raditi na njenom unaprjeđenju.

U Travniku je danas prezentiran projekt "Staza stare pruge", koji previđa izgradnju biciklističke staze na području pet općina Srednjobosanskog kantona.

Trasom stare željezničke pruge, na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca, bit će uspostavljena biciklistička staza koja će, u kombinaciji s turističkim posjetima ruralnim područjima, te kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom, kao i gastronomskom ponudom, biti promovirana na međunarodnom planu.

Direktorice Regionalne razvojne agencija za regiju centralna BiH (REZ agencija) Maja Kišić kazala je da ciklo turizam postao jedan od najbrže rastućih specifičnih vidova turizma, dodavši da se od projekta očekuje otvaranje novih poduzeća u sektoru turizmu, a time i novih radnih mjesta.

Cilj je uspostaviti biciklističku stazu na relaciji Lašva – Jajce, u dužini od oko 105 km, te u budućnosti kontinuirano raditi na njenom unaprjeđenju.

Za ovaj projekt, Europska unija (EU) izdvojila je više od 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta "EU4Business". Projekt će biti implementiran 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura.

Projekat provodi Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ Agencija), te Turistička zajednica SBK-a i NESA sistemi d.o.o. Travnik.

Projekt menadžer i direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević istaknuo je da je cilj uspostava zahtjevnog "bike friendly" sustava, koji će uključiti javna i privatna poduzeća, čime će znatno biti unaprjeđena biciklistička infrastruktura i poboljšan ekonomski učinak i kvaliteta pružanja turističkih usluga.

"Srednja Bosna obiluje prirodnim resursima i potencijalima za razvoj turizama na otvorenom, a u kombinaciji s raskošnom kulturno-povijesnom baštinom, čuvenom gastro ponudom i povoljnim geografskim položajem, može ponuditi jedinstveno iskustvo posjetiteljima", kazao je Matošević.

Premijer SBK-a Tahir Lendo ocijenio je da je projekt "Staza stare pruge" od velikog značaja kako za SBK, tako i za cijelu BiH.

"Srednja Bosna ima sve predispozicije za razvoj bilo koje vrste turizma. Unaprjeđenje turističke ponude na otvorenom i turističke infrastrukture, a kroz podršku EU, od neizmjerne je važnosti za razvoj turističkih potencijala, jačanje uloge malih i srednjih poduzeća i lokalnih proizvođača, kao i za razvoj konkurentnosti turističke destinacije", istaknuo je Lendo.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, projekt "EU4Business" potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj.

"EU4Business" vrijedan je 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju EU i Savezna Republika Njemačka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti