Aluminij 2019. poslovao s gubitkom od 101 milion KM

25.07.2020. 08:35 / Izvor: Agencija Anadolija
Aluminij 2019. poslovao s gubitkom od 101 milion KM

Skupština Društva Aluminij, na kojoj su trebale biti donesene neke važne odluke, na kraju nije iznjedrila ništa novo.

Skupština Društva Aluminij, na kojoj su trebale biti donesene neke važne odluke, na kraju nije iznjedrila ništa novo kada je riječ o nekadašnjem gigantu i eventualnoj obnovi poslovanja. Danas, također, nisu usvojeni ni finansijski i izvještaj revizora.

Predsjednik Udruženja malih dioničara Aluminija Zlatko Topić rekao je kako se ni danas nije moglo čuti ništa novo, te da sve od početka “ide naopako“. Podsjetio je i da za deset dana ističu dva mjeseca otkako se na posao trebalo vratiti 80 radnika.

"Nijednog dosad nisu vratili. Nisu uplatili ni fening u Aluminij, što je potvrdilo da je ugovor štetan i protuzakonit, kao i da je protivan svim aktima i propisima koji su u ovoj državi važni. Vrijeme je da konačno odu oni koji trenutno odlučuju", rekao je Topić.

Podsjeća i kako je ovo drugi put da se ne usvajaju izvještaji o poslovanju, što je dodatni razlog za odlazak aktualne garniture.

"Neka puste narod da živi i radi. Naše udruženje je nudilo i prijedlog i rješenje, ali nas niko nije slušao. Još uvijek ima i šanse i nade. Ako imenuju našu udrugu, tvrdim i garantiram da će Aluminij za mjesec dana proraditi", poručio je Topić.

Stipo Buljan, opunomoćenik Vlade FBiH kaže da Vlada ne može i neće podržati način na koji se planiralo sanirati gubitak.

"Vlada je ostala pri stajalištu da ovaj Nadzorni odbor ostane i dalje isti. Što se tiče izvještaja, u njima su nejasne mnoge stvari. Drugim riječima svi su nedorečeni, s tim što je prikazan gubitak za 2019. godinu od 101 milion", podsjetio je.

Naveo je i kako Vlada očekuje do 7. avgusta da se Aluminij industries d.o.o. Mostar odredi da li je ugovor sa Abraham grupacijom na snazi, odnosno da li ga prihvata onakvim kakav jeste ili ne.

"Ukoliko ga prihvati onda mora početi raditi po tom ugovoru, dok se ugovor u protivnom raskida. Vlada će razmisliti šta uraditi i šta predložiti, kako bi pokrenula aktivnosti u smislu rada Aluminija", rekao je Buljan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti