Oštetili povjerioce i budžet RS za više od dva miliona KM

05.08.2020. 12:06 / Izvor: Fena
Oštetili povjerioce i budžet RS za više od dva miliona KM

Policija u Doboju podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu protiv osoba inicijala A.B. i S.S., iz Dervente, zbog osnova sumnje da su izvršile krivična djela.

Policija u Doboju podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu protiv osoba inicijala A.B. i S.S., iz Dervente, zbog osnova sumnje da su izvršile krivična djela zloupotreba ovlaštenja u privredi, oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca i neizvršenje sudske odluke. 

Nezvanično, u pitanju su odgovorne osobe firme "K-uni plus" d.o.o. Derventa.

Za A.B. i S.S. postoji osnov sumnje da u periodu od 2015. do 2018. godine, kao odgovorne osobe firme čiji su računi blokirani zbog nesposobnosti za izmirenje obaveza, povezanom novoformiranom privrednom društvu u kojem su također odgovorne osobe, naložili obavljanje platnog prometa preko njegovih aktivnih žiro računa, sve kako bi izbjegli plaćanje obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske u ukupnom iznosu od 105.635,84 KM i povjeriocima, zbog čijih potraživanja su im blokirani računi, u ukupnom iznosu od 1.925.267,92 KM.

Osoba A.B. se tereti da je tokom 2017. godine, u namjeri sticanja protivpravne imoviske koristi za spomenutu firmu, uskratila sredstva koja predstavljaju javni prihod na način da je izbjegla obračunati i prijaviti poreze i doprinose na lični dohodak (prekovremeni rad) radnika u iznosu od 15.751,32 KM, te tako oštetilo budžet Republike Srpske i u navedenom iznosu, saopćeno je danas iz Policijske uprave Doboj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti